ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός ΗΠΑ: «Ένα εμβόλιο κατά του ιού θα είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό»

Κορονοϊός ΗΠΑ: «Ένα εμβόλιο κατά του ιού θα είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό»

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν πρώτες ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, θα έχουν το καθήκον να το μοιραστούν σύντομα με τον κόσμο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), την ώρα που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θέλει να παραχθούν κατά προτεραιότητα δόσεις για όλο τον αμερικανικό πληθυσμό.

Το μελλοντικό εμβόλιο θα πρέπει άραγε να θεωρηθεί «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», όπως έχουν δηλώσει οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κίνας; «Είμαι απολύτως σύμφωνος μ' αυτό», απαντά ο Φράνσις Κόλινς, εκφράζοντας ιδιαίτερα την ανησυχία του για την τύχη της Αφρικής.

«Αν αποκτήσουμε ένα εμβόλιο που λειτουργεί, θα ήθελα να είναι διαθέσιμο το ταχύτερο εκεί, όπως και στη Νότια Αμερική, και δείτε αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία», συνεχίζει ο επιστήμονας αυτός που είναι υπεύθυνος για έναν οργανισμό έρευνας με προϋπόλογισμό 42 δισεκατομμύρια δολάρια. «Έχουμε μεγάλη ευθύνη. Είμαστε η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε μόνο με τον εαυτό μας, θα ήταν τρομερό».

Η κυβέρνηση Τραμπ έθεσε στόχο την παραγωγή 300 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιανουάριο ώστε να εμβολιασθούν όλοι οι Αμερικανοί. Αν τον επιτύχει, οι ΗΠΑ θα πρέπει άραγε να εξαγάγουν ένα μέρος της παραγωγής τους για τους ευάλωτους πληθυσμούς άλλων χωρών, πριν εμβολιάσουν οιλόκληρο τον πληθυσμό τους;

«Πιστεύω προσωπικά πως αυτό θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη σημασία, και όχι το 2022», απαντά ο Φράνσις Κόλινς. «Ίσως από το τέλος της φετινής χρονιάς, όταν θα έχουμε τη δυνατότητα», προσθέτει πριν μετριάσει τον ενθουσιασμό του: «όλα αυτά βασίζονται σε μια μεγάλη ελπίδα, αλλά δεν είναι απαραίτητο πως θα εκπληρωθεί».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βρέφος 8 μηνών νοσηλεύεται με κορονοϊό στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων