ΚΟΣΜΟΣ

Φουντώνει ο «πόλεμος των βιντεοσκανδάλων» στην Αλβανία

Φουντώνει ο «πόλεμος των βιντεοσκανδάλων» στην Αλβανία

Ένα ακόμη βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί η στιγμή χρηματισμού ενός πρώην υπουργού της κυβέρνησης Μπερίσα προβλήθηκε από την αλβανική τηλεόραση.

Πρωταγωνιστής είναι ο πρώην υπουργός Ντρίταν Πρίφτι και φαίνεται να λαμβάνει στο σπίτι του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματία, τον οποίο είχε βοηθήσει να αναλάβει δημόσια έργα ύστερα από διαγωνισμό.

Ο Ντρίταν Πρίφτι πρωταγωνιστεί επίσης στον «πόλεμο των βιντεοσκανδάλων», όπως έχει ονομαστεί η υπόθεση από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς πριν από ένα χρόνο ήταν αυτός που έδωσε στη δημοσιότητα άλλο βίντεο-σκάνδαλο με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα.

Σε εκείνο το βίντεο ο Ιλίρ Μέτα ζητά από τον τότε υπουργό και συνεργάτη του Πρίφτι να παρέμβει ώστε να ευνοηθεί συγκεκριμένη εταιρεία σε διαγωνισμούς για την εξασφάλιση άδειας εκχώρησης για την κατασκευή υδροηλεκτρικούς σταθμού. Μάλιστα ακούγεται να λέει ότι «ο ιδιοκτήτης της εταιρείας προσφέρει 700.000 ευρώ για αυτή τη δουλειά».

Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του επίμαχου εκείνου βίντεο (τον Ιανουάριο του 2011), ο Ιλίρ Μέτα παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας τον αθώωσε, γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία της κοινής γνώμης, αλλά και του διεθνούς παράγοντα, για την «κουλτούρα της ατιμωρησίας» στην Αλβανία.

Πάντως, οι δύο πλευρές του «πολέμου» προειδοποιούν ότι έχουν και άλλα βίντεο, που αποδεικνύουν την εμπλοκή τους καθενός σε σκάνδαλα διαφθοράς.