ΚΟΣΜΟΣ

Διαδήλωση γυναικών για το «δικαίωμα» στο παντελόνι

Διαδήλωση γυναικών για το «δικαίωμα» στο παντελόνι

Περίπου δύο χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στη μεγαλύτερη πόλη του Μαλάουι, για να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις συμπατριωτών τους, οι οποίοι τις γύμνωναν δια της βίας επειδή φορούσαν παντελόνι.

«Πρέπει να πούμε όχι στις προσβολές που υφίστανται οι γυναίκες», δήλωσε η αντιπρόεδρος της χώρας, Τζόις Μπάντα, που εξήγησε ότι ήθελε «να δείξει την αλληλεγγύη της» προς τα θύματα.

Ντυμένη με ένα μακρύ, λευκό φόρεμα, η Μπάντα ενώθηκε με το πλήθος των γυναικών οι οποίες χόρευαν υπό τους ήχους του τραγουδιού του Μπομπ Μάρλεϊ "No Woman No Cry".

Μερικές γυναίκες φορούσαν μπλουζάκια με τη λέξη «Ειρήνη», ενώ άλλες είχαν γράψει τη φράση «Έμπορε, αγοράζω από εσένα κι εσύ με γδύνεις;».

Στη διαδήλωση συμμετείχαν επίσης πολλά μέλη της κυβέρνησης και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Την Τετάρτη οι αστυνομικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι συνελήφθησαν 15 «αλήτες», πλανόδιοι πωλητές ή νεαροί άνεργοι, που τρομοκρατούσαν όσες γυναίκες φορούσαν παντελόνι, γδύνοντας και ληστεύοντας τις, στην πρωτεύουσα Λιλόνγκουε.

Ο πρόεδρος Μπίνγκου Ούα Μουταρίκα διαβεβαίωσε την Πέμπτη τις γυναίκες ότι «μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν», σημειώνοντας μάλιστα ότι το παντελόνι τις προστατεύει περισσότερο από τη φούστα.