ΚΟΣΜΟΣ

SpaceX: Συγκλονιστικές στιγμές - Η πρώτη ιδιωτική πτήση ταξιδεύει προς τον ISS

SpaceX: Συγκλονιστικές στιγμές - Η πρώτη ιδιωτική πτήση ταξιδεύει προς τον ISS
AP PHOTOS

Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησε όλη η ανθρωπότητα την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της τεχνολογικής εταιρείας SpaceX. 

Δέος, συγκίνηση, ανατριχίλα. Αυτές είναι ελάχιστες λέξεις μπροστά στην εικόνα της εκτόξευσης της πρώτης ιδιωτικής επανδρωμένης αποστολής με προορισμό τον ISS.

To Σάββατο, στις 22.22 ώρα Ελλάδος από την Φλόριντα εκτοξεύτηκε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που εκκινεί από αμερικανικό έδαφος εδώ και 9 χρόνια κατά την δεύτερη απόπειρα της SpaceΧ.

Οι δύο αστροναύτες της NASA που συμμετέχουν στην αποστολή έγραψαν ιστορία ως οι πρώτοι που εκτοξεύονται στο διάστημα επιβαίνοντες σε όχημα κατασκευασμένο από ιδιωτική εταιρεία , την SpaceΧ του Ελον Μασκ.

Λίγα λεπτά αργότερα η SpaceX ανακοίνωσε ότι το Dragon βρίσκεται στην σωστή τροχιά για να φθάσει στον ΔΔΣ.

Οι Αμερικανοί αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ εκτοξεύθηκαν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα επιβαίνοντες σε πύραυλο της SpaceX, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας στην οποία εμπιστεύθηκε η Nasa μία τόσο πολύτιμη αποστολή. Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η εκτόξευση επανδρωμένης διαστημικής αποστολής πραγματοποιείται από το αμερικανικό έδαφος.

Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο που έφθασε χιλιόμετρα μακριά στις ακτές της Φλόριντα, ένας πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ απογειώθηκε στις 15.22 τοπική ώρα (22.22 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα λεπτά της πτήσης εκτυλίχθηκαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με την απευθείας αναμετάδοση της αποστολής της NASA. Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Δείτε live εικόνα:

«Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, νομίζω για μένα και για όλους στην SpaceX. Είναι κάτι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα συμβεί. Όταν ξεκίνησα την SpaceX το 2002, πραγματικά δεν πίστευα ότι θα συμβεί αυτή η μέρα» δήλωσε ο διευθυντής της SpaceX Έλον Μασκ, μιλώντας στο livestream της NASA, πριν την ακύρωση.

Πρόκειται για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της εταιρείας, στην ιστορία της των τελευταίων 18 χρόνων. Παρά τη σημασία και τη δημοσιότητα που έχει λάβει, την οποία η NASA καλωσορίζει, η υπηρεσία διαστήματος τη θεωρεί ακόμα δοκιμαστική.

Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ υψηλότερο για το Space X του Έλον Μασκ, καθώς θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά στην ιστορία που μια εμπορική αεροδιαστημική εταιρεία μεταφέρει ανθρώπους στην τροχιά της Γης. Η NASA και οι οπαδοί του διαστήματος περίμεναν σχεδόν μια δεκαετία για αυτό το ορόσημο, που θα σημάνει την επιστροφή των Αμερικανών στις επανδρωμένες εκτοξεύσεις.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η εκτόξευση έγινε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα στο Brevard County. Ο πύραυλος απογειώθηκε από το "Pad 39A", έναν ιστορικό χώρο που ήταν το σημείο εκκίνησης των αποστολών που χρονολογούνται από την εποχή του "Apollo", συμπεριλαμβανομένης της πρώτης προσγείωσης στο φεγγάρι το 1969. Η SpaceX εκμισθώνει επί του παρόντος το σημείο εκτόξευσης από τη NASA.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει δαπανήσει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια στη SpaceX για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή και τη λειτουργία της επαναχρησιμοποιήσιμης κάψουλάς της για έξι μελλοντικά διαστημικά μετ 'επιστροφής διαστημικά ταξίδια.

Το πρόγραμμα συνάντησε πολλές καθυστερήσεις, εκρήξεις, προβλήματα με το αλεξίπτωτο, αλλά η SpaceX υπερίσχυσε στο τέλος του αεροπορικού γίγαντα Boeing, ο οποίος επένδυσε για την κατασκευή μιας κάψουλας (του Starliner), η οποία ακόμα δεν είναι έτοιμη.

Η αποστολή της κάψουλας Crew Dragon είναι να προσκολληθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε ύψος 400 χλμ από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου θα μπορούσε να παραμείνει αγκυρωμένος μέχρι τον Αύγουστο.

Εάν η κάψουλα εκπληρώσει την αποστολή της και πιστοποιηθεί ότι είναι ασφαλής, πλέον οι Αμερικανοί δεν θα εξαρτώνται από τους Ρώσους για να έχουν πρόσβαση στο διάστημα: από το 2011, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα διαθέσιμα διαστημικά οχήματα μεταφοράς. Κατόπιν τούτου, οι εκτοξεύσεις από τη Φλόριντα θα επιστρέψουν στον τακτικό ρυθμό τους, πάλι με τέσσερις αστροναύτες ανά αποστολή.

Και φυσικά, η SpaceX θα είναι και εκείνη ελεύθερη να οργανώνει διαστημικά ταξίδια για τουρίστες με την κάψουλα, με ένα εισιτήριο που πιθανότατα θα κοστίζει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για μία επίζηλη θέση σε αυτήν.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κύμα» οργής στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Φλόιντ: Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις, αυξάνει η ένταση

Σχετικές ειδήσεις