ΚΟΣΜΟΣ

Βολές Γκίνγκριτς κατά του Ομπάμα και των «ελίτ»

Βολές Γκίνγκριτς κατά του Ομπάμα και των «ελίτ»

Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Νιουτ Γκίνγκριτς στη Νότια Καρολίνα, μετά και την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Όπως μετέδωσαν τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα, ο Γκίνγκριτς έλαβε το 40% των ψήφων, έναντι 28% του Μιτ Ρόμνεϊ, 17% του Σαντόρουμ και 13% του πρώην μέλους του Κογκρέσου, Ρον Πολ.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Γκίνγκριτς καταφέρθηκε κατά του Μπαράκ Ομπάμα και των «ελίτ» της Ουάσινγκτον και της Νέας Υόρκης.

Επίσης, άφησε αιχμές κατά του βασικού εσωκομματικού του αντιπάλου, Μιτ Ρόμνεϊ, που είναι άλλωστε και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους που έχουν διεκδικήσει ποτέ την προεδρία των ΗΠΑ, διαθέτοντας μεγάλη χρηματοδότηση, επισημαίνοντας ότι η δική του εκστρατεία στηρίζεται σε ιδέες και όχι σε χρήματα.

«Δεν έχουμε το είδος των χρημάτων που έχει τουλάχιστον ένας από τους άλλους υποψήφιους. Αλλά έχουμε ιδέες και έχουμε ανθρώπους», είπε ο Γκίνγκριτς.

Επίσης, εξαπέλυσε βολές κατά του Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο και κατηγόρησε ότι προκαλεί «καταστροφή» στη χώρα.

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος αφιέρωσε τη νίκη του στη Νότια Καρολίνα και τους Αμερικανούς, που «πιστεύουν ότι οι ελίτ στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη δεν τους καταλαβαίνουν, ότι δεν ενδιαφέρονται γι' αυτούς, δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη τους και ότι σε τελευταία ανάλυση δεν εκπροσωπούνται καθόλου!».

Από την πλευρά του, ο Ρόμνεϊ, παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη το νικητή, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εκστρατεία για το προεδρικό χρίσμα έχει μεγάλη διάρκεια.

Η επόμενη αναμέτρηση των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα γίνει στη Φλόριδα την 31η Ιανουαρίου.