ΚΟΣΜΟΣ

Τζορτζ Φλόιντ: «Εμπόλεμη» ζώνη η Νέα Υόρκη – Μαρτυρία κατοίκου στο Newsbomb.gr (Pics)

Τζορτζ Φλόιντ: «Εμπόλεμη» ζώνη η Νέα Υόρκη – Μαρτυρία κατοίκου στο Newsbomb.gr (Pics)

Τζορτζ Φλόιντ: Πολεμικό είναι το κλίμα στους δρόμους δεκάδων πολιτειών των ΗΠΑ μετά το θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

Η δολοφονία του George Floyd προκάλεσε κύμα οργής στις ΗΠΑ, με χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της αστυνομικής βίας. Την τελευταία εβδομάδα έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ πάνω από 250 διαμαρτυρίες σε περισσότερες από 140 πόλεις, ενώ πάνω από τις μισές πολιτείες έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Εικόνα από τις διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη

Λεηλασίες, απαγόρευση κυκλοφορίας και διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη

Το κέντρο του Μανχάταν μετατράπηκε σε θέατρο λεηλασιών τη νύχτα της Δευτέρας, γεγονός που ώθησε τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να ανακοινώσει την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, για περισσότερες ώρες.

Καταστήματα γνωστών εταιρειών, στην 5η Λεωφόρο, καταστήματα με ηλεκτρονικά, κινητά τηλέφωνα, Lego και άλλα στις λεωφόρους του Midtown λεηλατήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 23:00 τοπική ώρα (στις 06:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ ολόκληρες οδοί είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία.

O δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση και ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση θα αρχίσει «νωρίτερα» σήμερα Τρίτη, από τις 20:00 έως και τις 5.00 (τοπική ώρα), μέτρο που θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα, έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου.

Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr η Κατερίνα Βερανούδη, η οποία ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, η κατάσταση στην πόλη είναι έκρυθμη. «Καθημερινά χιλιάδες πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους της Νέας Υόρκης για να διαδηλώσουν, ενώ και η παρουσία της Αστυνομίας είναι έντονη».

Όπως περιγράφει η κυρία Βερανούδη, «πολλά καταστήματα, όσα δεν έχουν προνοήσει να βάλουν ταμπλό, έχουν καταστραφεί ή λεηλατηθεί, ενώ αρκετά είναι και τα περιπολικά, που έχουν πυρποληθεί»

Δείτε φωτογραφίες του Newsbomb.gr από τη Νέα Υόρκη:

Η αμερικανική οικονομική πρωτεύουσα ακολούθησε τα βήματα άλλων περίπου σαράντα μεγάλων πόλεων που επέβαλαν αυτό το μέτρο στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση εν μέσω των διαδηλώσεων και των ταραχών.

Η υπόθεση του θανάτου του Φλόιντ μετατράπηκε σε νέο σύμβολο της αστυνομικής βαρβαρότητας με θύματα μέλη της μειονότητας των μαύρων.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, οι διαδηλώσεις την Δευτέρα ήταν ειρηνικές, με περίπου χίλιους ανθρώπους να συγκεντρώνονται στην Times Square, και άλλους τόσους στο Μπρούκλιν.

Η κατάσταση εκτραχύνθηκε μετά το απόγευμα.

Ενώ η Νέα Υόρκη βρέθηκε αντιμέτωπη με νέες λεηλασίες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε στην Ουάσινγκτον την ανάπτυξη «χιλιάδων βαριά οπλισμένων στρατιωτών» και αστυνομικών στην πρωτεύουσα, για να δοθεί τέλος στις «ταραχές» και στις «λεηλασίες».

Ο Δημοκρατικός δήμαρχος Ντε Μπλάζιο κατήγγειλε τους «φιλοπόλεμους όρους» και την «πολωτική ρητορική» του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις

Τουλάχιστον 5 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε την οργή χθες, καθώς πόζαρε σε μια εκκλησία κοντά στον Λευκό Οίκο κρατώντας τη Βίβλο στα χέρια του, αφού δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.

Μετά τις δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος πόζαρε για να φωτογραφηθεί μαζί με την κόρη του Ιβάνκα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ στην επισκοπική εκκλησία St. John's, κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ο επίσκοπος της εκκλησίας στην Ουάσινγκτον Μάικλ Κάρι ήταν μεταξύ εκείνων που επέκριναν τη χρήση από τον Ντόναλντ Τραμπ του ιστορικού ναού για μια φωτογράφιση.

«Κάνοντας κάτι τέτοιο, χρησιμοποίησε έναν ναό και την Ιερά Βίβλο για κομματικούς πολιτικούς σκοπούς», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter. Η συγκεκριμένη εκκλησία υπέστη μικρές ζημιές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το βράδυ της Κυριακής.

Δημοφιλής εστιάτορας σκοτώθηκε στην πόλη Λούιβιλ

Δημοφιλής Αφροαμερικανός ιδιοκτήτης εστιατορίου έχασε τη ζωή του στην πόλη Λούιβιλ της πολιτείας Κεντάκι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, όταν στελέχη της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν πλήθος που διαδήλωνε εναντίον των σκοτωμών Αφροαμερικανών από την αστυνομία.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λούιβιλ αποπέμφθηκε και δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αργία όταν οι αρχές ενημερώθηκαν πως στελέχη της αστυνομίας έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει τις κάμερες που φορούν για να υπάρχει καταγραφή των γεγονότων, διευκρίνισε ο δήμαρχος Γκρεγκ Φίσερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είχαμε μια φρικτή τραγωδία χθες βράδυ στη συμβολή της 26ης [οδού] και της Μπρόντγουεϊ», είπε ο Φίσερ. «Χάσαμε έναν υπέροχο πολίτη, που ονομαζόταν Ντέιβιντ Μάκατι», πρόσθεσε.

Ο θάνατος του Μάκατι, ιδιοκτήτη του εστιατορίου YaYa's BBQ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου πυροβόλησαν οι αστυνομικοί, είναι η δεύτερη πρόσφατη περίπτωση στην οποία τα στελέχη της αστυνομίας δεν ενεργοποίησαν τις κάμερες που φορούν σε συμβάν με χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων με συνέπεια θάνατο μέλους φυλετικής μειονότητας στη Λούιβιλ.

Δεν είναι σαφείς οι συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο Μάκατι, είπε ο Φίσερ.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι αρχές γνωρίζουν πως δύο αστυνομικοί της Λούιβιλ και δύο άνδρες της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ. Οι αστυνομικοί κατέθεσαν πως ανταπέδωσαν πυρά που δέχθηκαν, συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κεντάκι, ο Άντι Μπεσίαρ, υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί διεξοδική έρευνα. «Η δέσμευσή μου είναι ότι θα σας πούμε την αλήθεια, όποια κι αν είναι», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ετοιμαστείτε για το πιο ζεστό καλοκαίρι - Τι λένε οι μετεωρολόγοι