ΚΟΣΜΟΣ

Τζορτζ Φλόιντ: Θετικός στον κορονοϊό ο 46χρονος -Το ιατροδικαστικό πόρισμα

Τζορτζ Φλόιντ: Θετικός στον κορονοϊό ο 46χρονος -Το ιατροδικαστικό πόρισμα
ASSOCIATED PRESS

Τα αποτελέσματα από το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τον Τζορτζ Φλόιντ - Θετικός στον κορονοϊό ο 46χρονος - Συνεχίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης (03/06) τα επεισόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γνωστοποιήθηκε το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τον 46χρονο Τζορτζ Φλόιντ, που δολοφονήθηκε από 4 αστυνομικούς στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ιατροδικαστής Άντριου Μπέικερ, καθώς στο πόρισμα δεν αναφέρεται ρητά ότι ο θάνατος του Φλόιντ επήλθε από την πίεση στον λαιμό του, από το γόνατο του Τσοβίν.

Η πρώτη αναφορά από την ιατροδικαστική υπηρεσία της κομητείας Χένεπιν ωστόσο, έκανε λόγο για ανθρωποκτονία ενώ ανέφερε ότι ο θάνατος προήλθε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του.

Αιτία θανάτου, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, είναι η «καρδιοπνευμονική ανακοπή», για την οποία δεν υπάρχει αναφορά ότι επήλθε από ασφυξία, λόγω της πίεσης που ασκούσε με το γόνατό του ο αστυνομικός. Η πρώτη ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα «ασφυξίας λόγω παρατεταμένης συμπίεσης του λαιμού».

Στην έρευνα του Μπέικερ αναφέρεται ότι ο Φλόιντ είχε μελανιές και κοψίματα στο κεφάλι, το πρόσωπο, το στόμα, τους ώμους, τα χέρια και τα πόδια, κάτι που φανερώνει πως υπέστη βία πριν τον θάνατό του.

Σημειώνεται επίσης πως το γόνατο του Τσόβιν, ήταν για πάνω από 8 λεπτά στον λαιμό του, ωστόσο σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να αποδεικνύουν πως η ασφυξία ήταν η αιτία θανάτου του θύματος.

Τέλος η αυτοψία έδειξε ότι ο Φλόιντ ήταν θετικός στον κορονοϊό ενώ αντιμετώπιζε καραδιακά προβλήματα και ιστορικό πίεσης.

Οι τοξικολογικές έδειξαν μέτρια επίπεδα φαιντανύλης και μεθαμφεταμίνης. Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν φέρεται να έχει σχέση με τα αίτια θανάτου του, όπως επισημαίνει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το πόρισμα.

Διαδηλώσεις συνέχεια στις ΗΠΑ - Τραμπ:Δεν θα χρειαστεί στρατός

Την οργή και τον πόνο τους για τα θύματα της αστυνομικής βίας συνεχίζουν να εκφράζουν οι Αμερικανοί, σε μαζικές διαδηλώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις εξελίσσονται σε επεισόδια.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη (3/6) ότι δεν πιστεύει πως θα χρειαστεί να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

«Εξαρτάται, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε», απάντησε ο Τραμπ ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax εάν σκοπεύει πράγματι να στείλει τον στρατό σε αμερικανικές πόλεις για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Λίγη ώρα πριν τις νέες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, ο Μαρκ Έσπερ, είχε πει πως δεν είναι υπέρμαχος της ιδέας να βγει στρατός στους δρόμους, κάτι που πυροδότησε σενάρια απομάκρυνσής του από την θέση του υπουργού Άμυνας.

«Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί παρά ως έσχατη επιλογή και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε αυτού του είδους την κατάσταση σήμερα», είπε ο Έσπερ, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να λέει πως «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο Έσπερ είναι ακόμη ο υπουργός Έσπερ και αν ο πρόεδρος απωλέσει την εμπιστοσύνη του, θα το μάθουμε όλοι στο μέλλον».

Ο Τραμπ πάντως, κατέβασε λίγο τους τόνους λέγοντας πως δεν θα χρειαστεί να επέμβει ο στρατός, αλλά επισημαίνοντας πως θα το έκανε αν έκρινε πως είναι απαραίτητο, καθώς έχει «πολύ ισχυρές δυνάμεις» για να το πράξει. Σημείωσε επίσης, πως η χώρα χρειάζεται «γιατρειά» και «ασφάλεια».

Ομπάμα: Αλλάζει η νοοτροπία

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες Τετάρτη ικανοποίηση για την «αλλαγή της νοοτροπίας» στις τάξεις των Αμερικανών, που διαδηλώνουν εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, γεγονός που θα μπορούσε κατ’ αυτόν να φέρει μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο παρότρυνε παράλληλα τις αρχές των πολιτειών και των πόλεων να επανεξετάσουν την πολιτική τους όσον αφορά τη χρήση βίας από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μέσω βιντεοσύνδεσης μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αδράξουμε τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, να την αξιοποιήσουμε, ώστε να έχει αντίκτυπο», έκρινε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ακτιβιστές, αναφερόμενος στους χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την αστυνομική βαρβαρότητα, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες.

«Υπάρχει αλλαγή της νοοτροπίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ευρύτερη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι θα μπορούσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα», πρόσθεσε.

Ο 58χρονος Ομπάμα, που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των Δημοκρατικών, υπογράμμισε πως οι μαζικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σκιαγραφούν «έναν πίνακα της Αμερικής πολύ πιο αντιπροσωπευτικό» από αυτόν των κινημάτων για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1960.

Ειδικά οι νεότεροι Αμερικανοί απαντούν παρών, εξήγησε ο Ομπάμα, και η κινητοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη αλλαγή.

«Θέλω να ξέρετε πως μετράτε. Θέλω να ξέρετε πως οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρά σας μετράνε», συνέχισε, απευθυνόμενος στους νέους Αφροαμερικανούς που έχουν, όπως είπε, γίνει πολλές φορές μάρτυρες ή θύματα βιαιοτήτων.

Ο πρώην πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στους τοπικούς αιρετούς. «Απευθύνω έκκληση σε κάθε δήμαρχο στη χώρα μας να αναθεωρήσει την πολιτική του όσον αφορά τη χρήση βίας σε διαβούλευση με τα μέλη της κοινότητάς μας και να δεσμευθεί ότι θα δώσει λόγο για τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», είπε.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση για συνεργασία ώστε να «αλλάξει η Αμερική» και να ανταποκρίνεται στις αξίες και «τα υψηλότερα ιδανικά» των πολιτών της.

«Με κάποιους τρόπους, όσο τραγικές κι αν ήταν οι τελευταίες εβδομάδες, όσο δύσκολες και τρομακτικές και αβέβαιες κι αν ήταν, προσέφεραν επίσης μια εκπληκτική ευκαιρία να αφυπνιστεί ο κόσμος», είπε ο Ομπάμα, επιλέγοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Η τοποθέτηση του Ομπάμα ήταν διαμετρικά αντίθετη από αυτή του διαδόχου του. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφεύγει να αναφερθεί στα ζητήματα που εγείρουν οι διαδηλωτές και επικεντρώνεται στις ταραχές και τις λεηλασίες. Ο Ρεπουμπλικάνος απείλησε να αναπτύξει τον στρατό για να κατασταλούν οι «ταραχοποιοί» και οι «αναρχικοί», μίλησε για «τρομοκρατία», απαίτησε από δήμαρχους και κυβερνήτες πολιτειών να φανούν «σκληρότεροι».

Την Τρίτη και χθες Τετάρτη άλλοι δύο πρώην πρόεδροι, ο Τζορτζ Ου. Μπους, Ρεπουμπλικάνος, και ο Τζίμι Κάρτερ, Δημοκρατικός, παρενέβησαν στον δημόσιο διάλογο σε τόνο πολύ διαφορετικό από αυτόν του σημερινού αρχηγού του κράτους.

Ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ στην παρέμβασή του.

Ο πρώην πρόεδρος, που είδε πολλά παρόμοια συμβάντα να σημειώνονται κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, αμφισβήτησε ότι κάποιος οφείλει να επιλέγει «την ψήφο ή τη διαδήλωση», τη «συμμετοχή ή την πολιτική ανυπακοή». Αυτά τα δύο «δεν είναι» αλληλοαποκλειόμενα, μπορεί να αποτελούν το ένα συνέχεια του άλλου, επέμεινε. Απέρριψε επίσης τη θέση όσων στέκονται «στις διαδηλώσεις», όπως ο διάδοχός του.

Προέτρεψε όσους καταδικάζουν τις διαδηλώσεις «να θυμούνται κάτι: αυτή η χώρα θεμελιώθηκε πάνω σε διαδηλώσεις. Τις ονόμασαν Αμερικανική Επανάσταση».

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ανατροπή με την υδροξυχλωροκίνη - Ξεκινάει εκ νέου τις δοκιμές ο ΠΟΥ