ΚΟΣΜΟΣ

Eπιθυμούν μόνιμη παρουσία της ΙΑΕΑ στη Φουκουσίμα

Eπιθυμούν μόνιμη παρουσία της ΙΑΕΑ στη Φουκουσίμα

Οι ιαπωνικές αρχές έκαναν σήμερα γνωστό το αίτημά τους προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να εγκαταστήσει μόνιμο γραφείο στην Φουκουσίμα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του πυρηνικού δυστυχήματος που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.


«Βρισκόμαστε σε επαφή με την ΙΑΕΑ για να δούμε αν είναι δυνατόν να γίνει, η νομαρχία της Φουκουσίμα επιθυμεί τη μόνιμη παρουσία προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ στην περιοχή» διευκρίνισε Ιάπωνας διπλωμάτης.

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα, ο οποίος εκλέγεται στην Φουκουσίμα, έχει δεσμευθεί ενώπιον των ψηφοφόρων του ότι θα υποστηρίξει αυτό το αίτημα.

«Ζητάμε από τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο μια συνεχή παρουσία της διεθνούς υπηρεσίας», τόνισε σε χθεσινή του ομιλία σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο «Jiji».

Έπειτα από το αίτημα της ιαπωνικής κυβέρνησης, οι επιθεωρητές θα εξετάσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων αντοχής (stress tests), που έγιναν στους αντιδραστήρες είτε για τη συντήρησή τους ή για άλλους λόγους, προτού ξαναλειτουργήσουν.

Να σημειωθεί πως από τους 54 αντιδραστήρες στην Ιαπωνία, μόνο πέντε λειτουργούν, ενώ κανείς δε γνωρίζει πότε θα τεθούν σε λειτουργία οι υπόλοιποι.