ΚΟΣΜΟΣ

Μπαχτσελί: Η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων

Μπαχτσελί: Η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων

Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους της επιθετικής ρητορικής της η Άγκυρα, με τον κυβερνητικό εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόεδρου του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να αναφέρει σε δηλώσεις του ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να λειτουργήσει εκ νέου ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μπαχτσελί δήλωσε σχετικά: «Η θέση του MHP είναι πολύ ξεκάθαρη. Το τέμενος της Αγίας Σοφίας πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τις καρδιές των μουσουλμάνων και οι πόρτες του πρέπει να ανοίξουν για λατρευτικούς λόγους».

Οι δηλώσεις Μπαχτσελί έρχονται δύο εικοσιτετράωρα μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ στο ζήτημα της Αγια-Σοφιάς, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει πως η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να στηρίζει τη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα του μνημείου.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει εκ νέου τη στήριξή του στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2019.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.

Η έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο υψώνει τείχος στην πρόθεση του Ερντογάν να μετατρέψει το λίκνο της ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, σε τέμενος.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του τονίζει ότι το θέμα του μνημείου δεν είναι όπως προκλητικά υποστήριξε ένα διεθνές θέμα αλλά είναι θέμα όπως είπε εθνικής κυριαρχίας. «Η Αγία Σοφία με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, και έχει γίνει ιδιοκτησία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Αγία Σοφία έχει τίτλο ιδιοκτησίας που δείχνει ότι έχει δοθεί σε βακούφι ως τζαμί».

Η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι η Αγία Σοφία δεν είναι διμερές θέμα, αλλά διεθνές. Πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με τη 10χρονη Μαρκέλλα: Έρχονται αποκαλύψεις φωτιά για την απαγωγή της