ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά - Δήλωση «βόμβα» Τούρκου ιστορικού: Ετοιμάζουν ήδη το… τζαμί

Αγιά Σοφιά - Δήλωση «βόμβα» Τούρκου ιστορικού: Ετοιμάζουν ήδη το… τζαμί
INTINE NEWS

Δεδομένη φαίνεται πως θεωρεί η τουρκική κυβέρνηση, την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος, που μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο το 1934, αν και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τούρκιας για τις 2 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Τούρκος ιστορικός και συγγραφέας, Αχμέτ Αναπαλί, οι ετοιμασίες για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί έχουν ήδη αρχίσει.

Ο Τούρκος ιστορικός, σε συνέντευξη του στο 24 TV, αν και δεν αποκάλυψε την πηγή του, επικαλέστηκε έναν άνθρωπο που είναι «ο πιο αξιόπιστος της χώρας μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ο οποίος του είπε πως «είναι έτοιμα τα χαλιά που θα καλύψουν τα 7.000 τ.μ. της Αγιάς Σογιάς και θα έχουν χρώμα πορφυρό, το χρώμα της εποχής του Μωάμεθ του Πορθητή. Τα χαλιά έχουν χρηματοδοτηθεί από ιδιώτη, όχι από την κυβέρνηση».

Εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας κρίνει στη διάρκεια της ακρόασης της 2ας Ιουλίου ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αντίκειται στο νόμο, τότε η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί. Σημειώνεται ότι η μη κυβερνητική οργάνωση «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος», προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια δια της νομικής οδού να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο. Όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί.

Μπαχτσελί: Η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων

Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους της επιθετικής ρητορικής της η Άγκυρα, με τον κυβερνητικό εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόεδρου του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να αναφέρει σε δηλώσεις του ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να λειτουργήσει εκ νέου ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μπαχτσελί δήλωσε σχετικά: «Η θέση του MHP είναι πολύ ξεκάθαρη. Το τέμενος της Αγίας Σοφίας πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τις καρδιές των μουσουλμάνων και οι πόρτες του πρέπει να ανοίξουν για λατρευτικούς λόγους».

Οι δηλώσεις Μπαχτσελί έρχονται δύο εικοσιτετράωρα μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ στο ζήτημα της Αγια-Σοφιάς, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει πως η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να στηρίζει τη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα του μνημείου.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει εκ νέου τη στήριξή του στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2019.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.

Η έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο υψώνει τείχος στην πρόθεση του Ερντογάν να μετατρέψει το λίκνο της ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, σε τέμενος.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του τονίζει ότι το θέμα του μνημείου δεν είναι όπως προκλητικά υποστήριξε ένα διεθνές θέμα αλλά είναι θέμα όπως είπε εθνικής κυριαρχίας. «Η Αγία Σοφία με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, και έχει γίνει ιδιοκτησία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Αγία Σοφία έχει τίτλο ιδιοκτησίας που δείχνει ότι έχει δοθεί σε βακούφι ως τζαμί».

Η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι η Αγία Σοφία δεν είναι διμερές θέμα, αλλά διεθνές. Πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Αυτό είναι το ψεύτικο προφίλ της 35χρονης στο Facebook