ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση η Τουρκία μετά τις γαλλικές καταγγελίες για τη δράση της στη Μεσόγειο

Στην αντεπίθεση η Τουρκία μετά τις γαλλικές καταγγελίες για τη δράση της στη Μεσόγειο
Associated Press

Η Τουρκία δεν άφησε αναπάντητες τις καταγγελίες για τη δραστηριότητα της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, μετά το «θερμό επεισόδιο» που αποκάλυψε το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας. 

Η Τουρκία απέρριψε τους «αβάσιμους και εσκεμμένους ισχυρισμούς» περί «επιθετικής» δράσης των τουρκικών φρεγατών κατά του γαλλικού στόλου στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

Η δήλωση αποτελεί απάντηση σε χθεσινή ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας με την οποία είχε χαρακτηρίσει τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων ως «απαράδεκτες από σύμμαχη χώρα».

Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε την κατηγορία αυτή, λέγοντας πως τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση και ως μέτρο ασφαλείας».

«Καμία στιγμή το ραντάρ δεν άναψε τα φώτα» στο γαλλικό πλοίο, επέμεινε, προσθέτοντας πως το τελευταίο δεν επιδίωξε να εγκαθιδρύσει επαφή με τις τουρκικές φρεγάτες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τουρκικά πλοία είχαν ανεφοδιάσει μάλιστα, πριν από το συμβάν, με καύσιμα την ίδια γαλλική φρεγάτα.

«Λυπούμαστε που βλέπουμε ότι αυτό το συμβάν εξελίχθηκε με τρόπο αντίθετο προς το πνεύμα φιλίας και συμμαχίας», συνέχισε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία κοινοποίησε εικόνες του συμβάντος στο ΝΑΤΟ.

Σοβαρές καταγγελίες

Την Τετάρτη, αξιωματούχος του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας κατήγγειλε την παρενόχληση γαλλικού πολεμικού σκάφους από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, υπογραμμίζοντας πως «το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να κρύψει το κεφάλι στην άμμο όσον αφορά την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της».

Αναλυτικότερα, ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει και άλλα όπλα και Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη δεν συμβάλλει καθόλου στην επίτευξη της ειρήνης και στην πραγματικότητα ωθεί τη Ρωσία να αυξήσει την εμπλοκή της.

Κατηγόρησε το τουρκικό ΠΝ ότι χρησιμοποίησε τα σήματα κλήσης του ΝΑΤΟ κατά τη συνοδεία τουρκικών πλοίων που θεωρούνται ύποπτα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ,προκειμένου να παραδώσουν όπλα στη Λιβύη.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε σε μια περίπτωση κατά την οποία, όπως εξήγησε, τουρκικά πολεμικά πλοία ενήργησαν επιθετικά προς ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο σε μια αποστολή του ΝΑΤΟ που ήλεγχε αν το τουρκικό πλοίο Cirkin μετέφερε λαθραία όπλα στη Λιβύη.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως το Cirkin έκλεισε το σύστημα εντοπισμού του, κάλυψε τον αριθμό του και αρνήθηκε να πει ποιος ήταν ο προορισμός του. «Ήταν μια εξαιρετικά επιθετική πράξη και δεν μπορεί αυτή να είναι ενέργεια ενός συμμάχου που εργάζεται μέσα στο ΝΑΤΟ υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαρκέλλα: Συνελήφθη η κοκκινομάλλα που άρπαξε την 10χρονη - Πώς την ανακάλυψαν