ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη αύξηση των περιστατικών βίας κατά των παιδιών προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Επικίνδυνη αύξηση των περιστατικών βίας κατά των παιδιών προειδοποιεί ο ΠΟΥ
pixabay.com

Νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για περισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες από την πολιτεία.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο είναι θύματα σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής βίας σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη UNICEF, την UNESCO, τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη βία κατά των Παιδιών και τον οργανισμό End Violence.

Η Παγκόσμια Έκθεση για την Πρόληψη της Βίας κατά των Παιδιών 2020 είναι η πρώτη στο είδος της και δίνει μία εικόνα για τα περιστατικά βίας κατά των παιδιών σε 155 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία όπως αποτυπώνονται σε αυτήν, ενώ το 88% των χωρών έχει θεσπίσει νόμους για την προστασία των παιδιών, μόλις στο 47% αυτοί εφαρμόζονται.

Όσον αφορά τις κυβερνητικές δράσεις και πρωτοβουλίες, το 83% των χωρών έχει δεδομένα σε εθνικό επίπεδο για την παιδική κακοποίηση, αλλά μόνο το 21% αυτών τα αξιοποιεί για να θέσει στοχευμένες στρατηγικές και στόχους για την αντιμετώπισή της. Επιπλέον, παρόλο που το 80% των χωρών έχει εθνικά σχέδια δράσης, μόλις το 1/5 έχει επαρκή χρηματοδότηση για αυτά.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τις πρώτες παγκόσμιες εκτιμήσεις για περιστατικά ανθρωποκτονιών όπου τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, το 2017 ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων άγγιζε τις 40.000.

Η παιδική κακοποίηση την εποχή του κορονοϊού

«Κατά τη διάρκεια της καραντίνας όπου τα σχολεία ήταν κλειστά, είχαμε αύξηση των περιστατικών διαδικτυακού εκφοβισμού. Επιπλέον, τώρα που όλο και περισσότερα σχολεία ανοίγουν ξανά, τα παιδιά εκφράζουν τους φόβους τους για την επιστροφή τους στο συγκεκριμένο περιβάλλον», δήλωσε ο Audrey Azoulay, Γενικός Διευθυντής της UNESCO και συμπλήρωσε «Είναι συλλογική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα σχολεία είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για όλα τα παιδιά. Πρέπει να σκεφτούμε και να δράσουμε συλλογικά για να σταματήσουμε τη βία στο σχολείο, αλλά και στις κοινωνίες μας γενικότερα.»

Την περίοδο του lockdown παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των καταγεγραμμένων κλήσεων προς τις γραμμές βοήθειας για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτό συνέβη λόγω της περιορισμένης στήριξης που μπορούσαν να δεχτούν τα παιδιά από συγγενείς, φίλους ή και ειδικούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει την άμεση ανάγκη για ακόμα περισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες από την πολιτεία:

«Δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για τη βία κατά των παιδιών», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Με τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει, έχουμε τις πρακτικές για να την αποτρέψουμε και καλούμε όλες τις χώρες να τις εφαρμόσουν. Προστασία της υγείας και της ευημερίας των παιδιών μας σημαίνει προστασία της υγείας και της ευημερίας όλων μας και τώρα και στο μέλλον.»