ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονίζει η δολοφονία Έλληνα ομογενή στις ΗΠΑ από αστυνομικούς

Συγκλονίζει η δολοφονία Έλληνα ομογενή στις ΗΠΑ από αστυνομικούς
Pixabay

Σοκάρει ο θάνατος Έλληνα ομογενή στις ΗΠΑ - Πληθαίνουν τα περιστατικά ακραίας αστυνομικής βίας 

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι το μόνο περιστατικό αστυνομικής βίας από την πλευρά της αμερικανικής αστυνομίας.

Αυτή την φορά στη λίστα των θυμάτων της ακραίας αστυνομικής βίας, έρχεται να προστεθεί ένας Έλληνας διπολικός, ο οποίος χτυπήθηκε μέχρι θανάτου με taser από αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία μόλις 29 ετών o Γιώργος Ζαπάντης. Ο Έλληνας ομογενής που ζει στην γειτονιά του Κουίνς στη Νέα Υόρκη «έσβησε», όταν τέσσερις αστυνομικοί, που πήγαν για έλεγχο στο σπίτι του, τον ακινητοποίησαν βίαια, χτυπώντας με taser (παραλυτικό όπλο).

Ο άτυχος 29χρονος ενώ τον τραβούσαν τους έλεγε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, λέει αυτόπτης μάρτυρας. Ωστόσο οι αστυνομικοί του απαντούσαν: «μην παίζεις αυτό το χαρτί, κανείς δεν σε πνίγει».

Ο Γιώργος Ζαπάντης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το nypost.com, ήταν ένα ήσυχο παιδί, που έπασχε από χρόνια διπολική διαταραχή.

Δείτε την gallery:

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην γειτονιά του Κουίνς, όπου έμενε μαζί με την μητέρα του και την αδερφή του, η οποία πάσχει από σύνδρομο Ντάουν, και δεν δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα στις Αρχές.

Το τηλεφώνημα, όμως, ενός γείτονα, ο οποίος είπε στην Αστυνομία ότι ο Ζαπάντης οπλοφορεί, ήταν αρκετό για να εκτυλιχθεί άλλο ένα περιστατικό βίας από όργανα της ταξης.

Οι αστυνομικοί που πήγαν στο σπίτι του Έλληνα ομογενή χθες στις 21:30 το βράδυ, διαπίστωσαν ότι ο νεαρός είχε ντυθεί σαν μονομάχος και κρατούσε ένα σπαθί σαμουράι.

Δείτε το βίντεο:

Οπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον Ζαπάντη να πετάξει το σπαθί, αγνοώντας όμως ότι έχουν να κάνουν με ένα ψυχικά άρρωστο άτομο.

Όταν ο 29χρονος - που δεν κινήθηκε εναντίον τους - δεν πέταξε το σπαθί, τον χτύπησαν με taser.

Ξεσπά η μητέρα του 29χρονου

Η μητέρα του μίλησε αποκλειστικά στην κάμερα του ΑΝΤ1, περιγράφοντας τις δραματικές ώρες που έζησε ο γιος της.

«Δεν μπορώ να ανεχτώ το τι τράβηξε το παιδί μου» λέει χαρακτηριστικά η μητέρα του Γιώργου Ζαπάντη ξεσπώντας σε κλάματα.

Όπως αποκάλυψε ο ανταποκριτής του Ant1, ο 29χρονος, πριν τον συλλάβουν, τηλεφώνησε στη μάνα του και είπε ότι οι αστυνομικοί είναι έξω από το σπίτι. Δεν είχε καταλάβει ότι είχαν έρθει για αυτόν και φαίνεται ότι πανικοβλήθηκε, αρνήθηκε να συμμορφωθεί και να παραδοθεί.

Η μητέρα του κάνει λόγο για υπερβολική χρήση βίας.

Δικαιοσύνη ζητούν οι συγγενείς του

Συγγενείς και φίλοι του Γιώργου Ζαπάντη μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν θα έκανε κακό σε κανέναν. Ο δικηγόρος του Έλληνα ομογενή μίλησε για ενδεχόμενο να υπήρξε αστυνομική βία, κάτι που φέρνει ξανά στο μυαλό τις στιγμές με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο ekirikas.com αναφέρει πως ο Γιώργος Ζαπάντης ήταν ένας Έλληνας ομογενής ο οποίος έπασχε από διπολισμό και αναδημοσιεύει τις δηλώσεις που έκανε η μητέρα του θύματος στη New York Daily News.

«Κλαίω επειδή δεν ήμουν εδώ για τον γιο μου κατά τις τελευταίες του ημέρες και πέθανε με τόσο τρομερό τρόπο», ανέφερε η απαρηγόρητη μητέρα Αθανασία Ζαπάντη την Τρίτη στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης. «Ήταν τα πάντα για μένα… Πέθανε χωρίς λόγο», είπε η Αθανασία Ζαπάντη.

Στήριγμα στην αδερφή του που πάσχει από σύνδρομο Down

Ο Ζαπάντης ήταν το μεγάλο στήριγμα της οικογένειάς του. Γείτονες της οικογένειας επιβεβαίωσαν σύμφωνα με το greekreporter.com πως ο 30χρονος ήταν ένας άνδρας που υποστήριζε τη μητέρα του και φρόντιζε την 33χρονη αδερφή του, που έχει σύνδρομο Down.

Τη συγκεκριμένη πληροφορία έδωσε και μία φίλη του Ζαπάνη με την ανάρτησή της στο Facebook, όπου περιγράφει τον Γιώργο ως έναν άνθρωπο που αγαπούσε τους φίλους και την οικογένειά του και ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους γείτονες.

«Ήταν ο καλύτερος αδερφός που θα μπορούσε να θέλει κάθε κορίτσι καθώς βοηθούσε την αδερφή του καθημερινά που έχει σύνδρομο Down», γράφει η Andrea Sanpietro η οποία χαρακτηρίζει τον Ζαπάντη ως «ευγενικό γίγαντα».

Ζητείται δικαιοσύνη για τον θάνατό του - Οικονομική ενίσχυση στην οικογένεια

Οι άνθρωποι του Γιώργου Ζαπάντη ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατό του, τη στιγμή που η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει το περιστατικό.

Στο Facebook έχει δημιουργηθεί η σελίδα Justice for George Zapantis, δηλαδή δικαιοσύνη για τον Γιώργο Ζαπάντη.

«Έπεσε θύμα της υπερβολικής δύναμης από την αστυνομία της Νέας Υόρκης. Πέθανε τραγικά στα χέρια της αστυνομίας στο ίδιο του το σπίτι», αναφέρει στο Facebook η Sophia Dee σε μήνυμά της και καλεί όποιον μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια του ξαδέρφου της οικονομικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Μαρκέλλα σε δομή φιλοξενίας - Αποκαλύψεις για χρηματισμό της οικογένειας