ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊος - Πορτογαλία : Σε καραντίνα ξαναμπαίνουν 19 συνοικίες στη Λισαβόνα

Κορονοϊος - Πορτογαλία : Σε καραντίνα ξαναμπαίνουν 19 συνοικίες στη Λισαβόνα
Associated Press

Οι κάτοικοι 19 συνοικιών των βόρειων προαστίων της Λισαβόνας όπου επιμένουν εστίες μόλυνσης του κορονοϊού θα περιοριστούν εκ νέου στο σπίτι τους από 1ης Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα (25/06) ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Στο όνομα ενός «πολιτικού καθήκοντος περιορισμού στο σπίτι» που θα ισχύσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, οι πολίτες αυτοί δεν θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, να ψωνίσουν, να αγοράσουν φάρμακα.

Σε αυτές τις συνοικίες που γειτονεύουν μεταξύ τους αλλά κατανέμονται σε πέντε δήμους, όπως ο δήμος Λισαβόνας, οι συναθροίσεις περιορίζονται στα πέντε άτομα έναντι 10 που ισχύει σε όλη την περιφέρεια της πρωτεύουσας και 20 στην υπόλοιπη Πορτογαλία.

«Δεν είναι μια "επιστροφή στην αρχική κατάσταση"»επέμεινε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αντιμετώπιση «καταστάσεων υψηλής συγκέντρωσης κρουσμάτων σε κατοικημένες περιοχές».

«Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και για τον λόγο αυτό κάνουμε τεστ για τον εντοπισμό των κρουσμάτων και τη γρήγορη απομόνωσή τους», εξήγησε ο Κόστα, βεβαιώνοντας ότι η κρίση παραμένει «συνολικά σταθερή» από τότε που η Πορτογαλία χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Σε μια χώρα σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ημερησίως αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες και κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400, ενώ είχε πέσει σχεδόν στα 100 στις αρχές Μαΐου.

Συνολικά, η Πορτογαλία καταγράφει λίγο περισσότερα από 40.000 κρούσματα της Covid-19 και σχεδόν 1.500 θανάτους.

Την Τρίτη η κυβέρνηση είχε ήδη επαναφέρει αρκετούς περιορισμούς στη μητροπολιτική περιφέρεια της Λισαβόνας όπως η απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ στον δρόμο και το κλείσιμο των εμπορικών και των καφέ από τις 20.00 για να αποφεύγονται συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Ο Κόστα είπε επίσης ότι όσοι παρεκκλίνουν από τους ισχύοντες κανονισμούς αντιμετωπίζουν ποινές από 100 έως 500 ευρώ ή από 1.000 έως 5.000 ευρώ οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους ως προς το ωράριο λειτουργίας, την απολύμανση, την πληρότητα των εγκαταστάσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Έτοιμη να μιλήσει η 35χρονη - Τα λάθη που την «έκαψαν»