ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν έκλεισε πανεπιστήμιο που είχε συνιδρυτή τον Νταβούτογλου

Τουρκία: Ο Ερντογάν έκλεισε πανεπιστήμιο που είχε συνιδρυτή τον Νταβούτογλου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε σήμερα με διάταγμα ένα πανεπιστήμιο, συνιδρυτής του οποίου ήταν ένας από τους πρώην πρωθυπουργούς του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος στη συνέχεια αποσκίρτησε από το κόμμα του Ερντογάν και ίδρυσε το δικό του.

«Αποφασίσθηκε να αρθούν οι εγκρίσεις λειτουργίας του Πανεπιστημίου Σεχίρ», αναφέρεται στο εν λόγω διάταγμα που υπογράφεται από τον Ερντογάν και δημοσιεύθηκε την περασμένη νύκτα.

Το Πανεπιστήμιο Σεχίρ ιδρύθηκε το 2008 και έγινε ένα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προτιμά η νέα συντηρητική ελίτ της Τουρκίας.

Οι Ερντογάν και Νταβούτογλου το είχαν εγκαινιάσει μαζί επισήμως το 2010, όταν ο πρώτος ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης και ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νταβούτογλου έγινε στη συνέχεια πρωθυπουργός το 2014, όταν ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος. Το 2016 παραμερίσθηκε ξαφνικά με φόντο ένα μπρα-ντε-φερ με τον αρχηγό του κράτους.

Όλο και πιο επικριτικός, ο Νταβούτογλου ίδρυσε πέρυσι τον δικό του πολιτικό σχηματισμό, το Κόμμα του Μέλλοντος, με την ελπίδα να ανταγωνισθεί τον Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτό το Πανεπιστήμιο Σεχίρ βρέθηκε στο κέντρο της μάχης ανάμεσα στους δύο πρώην συμμάχους.

Τον Δεκέμβριο οι δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Σεχίρ ανεστάλησαν προσωρινά και μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο ίδρυμα, επισήμως εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών του πανεπιστημίου.

Τον Ιανουάριο, το ίδρυμα που διευθύνει το πανεπιστήμιο, του οποίου μέλος ήταν ο Νταβούτογλου, κατασχέθηκε από το κράτος και οι διοικητές του διορίσθηκαν από την κυβέρνηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη: Ηλικιωμένη πέθανε από ανακοπή - Βίαζαν μπροστά της τις 3 ανιψιές της