ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχεί ο ΟΗΕ για τη Λιβύη

Ανησυχεί ο ΟΗΕ για τη Λιβύη

Την ανησυχία τους για τις «επαναστατικές ταξιαρχίες» που δρουν στη Λιβύη εξέφρασαν δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ, με αφορμή την επίθεση στην πόλη Μπάνι Ουάλιντ.

Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, υπογράμμισε ότι η λιβυκή κυβέρνηση «δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο» σε αυτές τις «επαναστατικές ταξιαρχίες» που πολέμησαν κατά των στρατευμάτων του εκλιπόντος ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, αλλά δεν έχουν ενσωματωθεί στον τακτικό στρατό της χώρας.

Επίσης, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της «για τις συνθήκες κράτησης όσων κρατούν οι ταξιαρχίες», μεταξύ των οποίων βρίσκεται «ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική», οι οποίοι κατηγορούνται ότι υποστήριζαν τον Καντάφι.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν λάβει «ανησυχητικές πληροφορίες για βασανιστήρια» σε μυστικά κέντρα κράτησης, προσέθεσε η Ύπατη Αρμοστής.

Από τη μεριά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Ίαν Μάρτιν κατηγόρησε αυτές τις ταξιαρχίες για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφαρα στην Μπάνι Ουάλιντ, πρώην προπυργίου των δυνάμεων του Καντάφι.