ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Μπορέλ: Ικανοποιείστε τα αιτήματα μας αλλιώς...

Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Μπορέλ: Ικανοποιείστε τα αιτήματα μας αλλιώς...

Το σύνολο των τουρκικών απαιτήσεων, με μία γλώσσα που χαρακτηρίζεται κάθε τι άλλο παρά διπλωματική, ξεδίπλωσε στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα. 

Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε της συνάντησης, ο Τούρκος υπουργός ήταν ιδιαίτερα εριστικός, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να τον παρακολουθεί, κρατώντας ο ίδιος χαμηλούς τόνους.

Ο Τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και τη Γαλλία, απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα τότε «κι εμείς θα κάνουμε χωρίς δισταγμό τα δικά μας βήματα» και σε αυτήν την περίπτωση, όπως είπε, «μην κατηγορήσετε την Τουρκία ότι απειλεί».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη για αποφυγή μονομερών ενεργειών και επίλυση των προβλημάτων της Τουρκίας με την ΕΕ και με τις χώρες μέλη που είναι γείτονες της, δηλαδή, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως διευκρίνισε, συζητήθηκε το θέμα της έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο κ. Μπορέλ είπε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις απέχουν πολύ από το να μπορούν να χαρακτηριστούν ιδανικές.

Ερωτηθείς για αυτή την τοποθέτηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου ο κ. Τσαβούσογλου επέρριψε τις ευθύνες στην πλευρά της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες συνδέουν τεχνικής φύσεως θέματα με πολιτικά.

«Εάν αντιμετωπίζουμε τεχνικά και πολιτικά ζητήματα ως προϋπόθεση, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόοδο. Ο στόχος μας να τερματιστούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ή να αναπτυχθούν; Ναι, (όλα τα ζητήματα) είναι αλληλοσυνδεόμενα, αλλά αν συνδέσουμε τα ζητήματα μεταξύ τους, δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα βήμα. Όλα τα προβλήματα γίνονται βαθύτερα», ανέφερε.

Δίνοντας ένα παράδειγμα για να ενισχύσει τη θέση του, ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι κακώς η ΕΕ συνέδεσε το θέμα της διεύρυνσης και άρα της ένταξης της Τουρκίας με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το αποσύνδεσε από εκείνη των Δυτικών Βαλκανίων. Κατηγόρησε ακόμη την ΕΕ ότι συνέδεσε το μεταναστευτικό με τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και στο σημείο αυτό ξεκίνησε την επίθεση κατά της Ελλάδας.

«Η ΕΕ δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της. Τι λέει η ΕΕ; Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά μας. Λέει ότι έχει δίκιο αν σκοτώνει ανθρώπους ή βυθίζει τις βάρκες τους». Υποστήριξε δε ότι τα σύνορα της ΕΕ ξεκινούν από το Ιράν και τη Συρία στο Νότο. «Ξεκινά από τα νότια και ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».

Με έναν λόγο αρκετά έντονο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε: «Λέτε ας επανεξετάσουμε το μεταναστευτικό. Αλλά για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων. Τι σχέση έχουν; Τότε να βάλουμε και εμείς προϋποθέσεις. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα. Είναι απαραίτητο να βρούμε μια λύση μαζί. Όταν συνδέεται αυτά τα δύο ζητήματα, τότε θα υπάρξει αδιέξοδο. Δεν θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση. Τότε μην κατηγορείτε την Τουρκία ότι σας απειλεί, ότι απειλεί τους μετανάστες. Ας μιλήσουμε ανοικτά, αυτά δεν είναι απειλές. Οι Ελληνοκύπριοι έγιναν μέλη κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Μην αφήσετε δύο χώρες να κρατούν σε ομηρεία τα πάντα. Αυτό είναι που θέλω να πω. Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ δίκαιη προσέγγιση. Αλλά σε όλα τα ζητήματα, εάν τους αφήσετε να σας κρατήσουν όμηρους, δεν θα φταίμε εμείς. Τότε μην μας κατηγορήσετε, μην πείτε ότι η Τουρκία μας απειλεί. Μην πάρετε αποφάσεις κατά της Τουρκίας. Τότε και εμείς θα κάνουμε τα βήματά μας χωρίς δισταγμό».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε, επίσης, ότι η ΕΕ δεν βάζει την Ανατολική Μεσόγειο και άλλες προϋποθέσεις. «Υπάρχουν μόνο οι ευθύνες που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία». Όπως είπε η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όχι όμως και η ΕΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Καινούργιου: Αυτός είναι ο σύντροφός της - Η απαγωγή που συγκλόνισε το πανελλήνιο