ΚΟΣΜΟΣ

Ο ιός των βοοειδών «χτύπησε» την Ολλανδία

Ο ιός των  βοοειδών «χτύπησε»  την Ολλανδία

Ένας νέος ιός έκανε την εμφάνισή του στην Ολλανδία, αυτός φαίνεται να επηρεάζει αρνιά, κατσίκες και βοοειδή προκαλώντας τους γενετικές δυσμορφίες.


Κρούσματα καταγράφηκαν στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας.

Συγκεκριμένα ο ιός εντοπίστηκε σε 76 φάρμες στην Ολλανδία, όπου εκτρέφονται κυρίως αρνιά, αλλά και κατσίκες και βοοειδή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κοέν Γκέλινκ, εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με τον οποίο ο ιός έχει επίσης εντοπιστεί στη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Βρετανία.

Ο ιός Σμάλενμπεργκ, που πήρε το όνομά του από τη γερμανική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2011, έχει πλήξει 51 φάρμες στη Γερμανία, κυρίως στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, σύμφωνα με το ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφλερ.

Σε δύο γαλλικές επαρχίες, η Μοζέλ και η Μερτ-ε-Μοζέλ, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν περιπτώσεις του ιού Σμάλενμπεργκ σε μια φάρμα εκτροφής αρνιών στη Λορένη, ενώ και άλλες ύποπτες περιπτώσεις αναλύονται.

Χαρακτηριστικά του συμπτώματα είναι οι διάρροιες, ο πυρετός στα ενήλικα ζώα ενώ δεν μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από το ένα ζώο στο άλλο.

Μπορεί ωστόσο να μεταδοθεί μέσω του πλακούντα με αποτέλεσμα να γεννιούνται «νεκρά ζώα, ή ζώα με γενετικές δυσμορφίες τα οποία πεθαίνουν πολύ γρήγορα».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό αυτό.

Σύμφωνα με τον Τζακ Λούιτεν, εκπρόσωπο της ολλανδικής ομοσπονδίας γεωργών και κτηνοτρόφων, «μέχρι στιγμής υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους».