ΚΟΣΜΟΣ

Οι περικοπές πλήττουν τον αμερικανικό στρατό

Οι περικοπές πλήττουν τον αμερικανικό στρατό

Τη σταδιακή μείωση του αμερικανικού στρατού μέχρι το 2017 ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λίο Πανέτα.

Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, ο στρατός των ΗΠΑ θα χάσει το 13% των δυνάμεών του μέχρι το 2017 και θα έχει δυναμικό 490.00 ανδρών, έναντι 565.000 σήμερα.

«Κάναμε μια συνειδητή επιλογή, να μη διατηρήσουμε περισσότερες δυνάμεις από όσο μπορούμε να αντέξουμε για να τις εκπαιδεύσουμε και να τις εξοπλίσουμε κατάλληλα» δήλωσε ο Πανέτα, εξηγώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Πενταγώνου.

Για το 2013, το Πεντάγωνο έχει προϋπολογισμό 613,4 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 88,4 δισ. δολάρια θα δοθούν για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Η μείωση των κονδυλίων για το συγκεκριμένο πόλεμο διαμορφώνεται στο 9% έναντι του περσινού προϋπολογισμού.

Πάντως, οι προτεραιότητες της νέας αμερικανικής στρατηγικής παραμένουν, οπότε οι περικοπές δεν θα πλήξουν τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τη Μέση Ανατολή.

«Ο προϋπολογισμός αυτός προστατεύει, και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνει, τις επενδύσεις που είναι κρίσιμες, για την ικανότητά μας να προστατεύουμε τη δύναμη μας στην Ασία και τη Μέση Ανατολή», ανέφερε.