ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: «Κόκκινος συναγερμός» λόγω κακοκαιρίας

Βουλγαρία: «Κόκκινος συναγερμός» λόγω κακοκαιρίας

Σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων βρίσκεται η Βουλγαρία, παρά το γεγονός ότι σήμερα τα φαινόμενα παρουσιάζουν εξασθένιση.

Ωστόσο, παραμένει σε ισχύ και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα για φορτηγά αυτοκίνητα με βάρος που υπερβαίνει τους δέκα τόνους, δήλωσε σήμερα η υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας, Λιλιάνα Παβλόβα. Σύμφωνα με την ίδια η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις νταλίκες, που κάνουν δρομολόγια τράνζιτ προς την Ευρώπη θα εξαρτηθεί και από την κατάσταση στη Ρουμανία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από το σκληρό χειμώνα.

«Από σήμερα θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας των βαρέων φορτηγών αυτοκινήτων, αλλά μόνο σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Βουλγαρίας, όπου οι χιονοπτώσεις σταμάτησαν εδώ και πολλές ώρες. Ωστόσο, την άρση της απαγόρευσης για τις οδικές μεταφορές 'τράνζιτ' προς την Ευρώπη, μέσω Βουλγαρίας, θα την αποφασίσουμε, όταν θα είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και στο οδικό δίκτυο της Ρουμανίας, για να ξέρουμε, ότι οι νταλίκες θα μπορούν να συνεχίσουν ανεμπόδιστα την πορεία τους και εκεί» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό "Νόβα Τελεβίζια" η κ. Πάβλοβα.

Σημείωσε ότι στη χώρα δεν υπάρχουν πια απροσπέλαστοι δρόμοι, με εξαίρεση μερικά τμήματα του οδικού δικτύου στο βορειοανατολικό μέρος, όπου χιονίζει αδιάκοπα και οι ισχυροί άνεμοι καλύπτουν συνεχώς τους δρόμους με χιονοστιβάδες.

Ωστόσο, στις δηλώσεις της στην πρωινή εκπομπή του καναλιού, η αρμόδια υπουργός απηύθυνε και πάλι έκκληση προς τους οδηγούς να ταξιδεύσουν σήμερα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος, με γεμάτα ντεπόζιτα βενζίνης, επαρκή ποσότητα τροφής και νερού, με κινητά τηλέφωνα με φορτισμένη μπαταρία και οπωσδήποτε με αντιολισθητικές αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ.

Η δημόσια Αρχή που έχει αρμοδιότητα να συντηρεί και να καθαρίζει τους δρόμους από το χιόνι κατάφερε να αντιδράσει εγκαίρως στις πολυάριθμες περιπτώσεις αποκλεισμού ΙΧ, φορτηγών και λεωφορείων από τις χιονοθύελλες σε πολλά μέρη της Βουλγαρίας το περασμένο 24ωρο, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και άλλες υπηρεσίες, διευκρίνισε η Βουλγάρα αξιωματούχος.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έπειτα από τη "γενική πρόβα" το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, όταν η βαρυχειμωνιά φαίνεται πως είχε «πιάσει στον ύπνο» τους αρμόδιους παράγοντες, με συνέπεια ο χειμώνας να γίνει μείζον πολιτικό θέμα και η αντιπολίτευση να εξαπολύσει στη Βουλή κατά μέτωπο επίθεση με κατηγορίες για αποδιοργάνωση και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην άνιση μάχη με την κακοκαιρία, οι βουλγαρικές αρχές μάλλον "μπήκαν σε φόρμα" τώρα.

Συνέπεια αυτού είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο να αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, η αποκατάσταση των βλαβών στο σύστημα ηλεκτροδότησης να γίνεται ταχύτερα και, γενικά, η ζωή στη χώρα να ξαναβρίσκει ευκολότερα τον ομαλό ρυθμό της.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν σήμερα μόνον η περιφέρεια Σμόλιαν στο κεντρικό μέρος της βουλγαρικής Ροδόπης και δύο μικροί ορεινοί δήμοι.

Από βδομάδα έρχεται κρύο ... Σιβηρίας, με θερμοκρασίες της τάξεως των -20 βαθμών Κελσίου, όπως γράφει ο σημερινός Τύπος, επικαλούμενος την πρόγνωση του Εθνικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου.