ΚΟΣΜΟΣ

Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν μετρά αντίστροφα για την πρώτη προσευχή - Τι θα γίνει με τις αγιογραφίες

Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν μετρά αντίστροφα για την πρώτη προσευχή - Τι θα γίνει με τις αγιογραφίες
Associated Press

Στην Αγία Σοφία βρέθηκε την Κυριακή (19/07) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ νουρί Ερσόι, και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας ενημερώθηκε από τους αρμόδιους για τις εργασίες και τις προετοιμασίες που γίνονται στο ιστορικό μνημείο εν όψει της πρώτης προσευχής, την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020.

Οι φωτογραφίες - πρόκληση που δημοσίευσε στον λογαριασμό του ο Ερντογάν τον δείχνουν να βρίσκεται μέσα στο σύμβολο της Χριστιανοσύνης και να επιβλέπει τις εργασίες...

Δείτε τις φωτογραφίες μέσα από την Αγία Σοφία:

Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση μετατροπής της σε τζαμί, η Αγία Σοφία θα παραμείνει κλειστή μέχρι να γίνει η πρώτη προσευχή.

Στη συνέχεια, θα ανοίξει κανονικά για το κοινό, ενώ θα επιτρέπονται και οι ξεναγήσεις.

Τι θα γίνει με τις αγιογραφίες

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας στο κανάλι NTV, προχώρησε νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η Αγιά Σοφιά ως τζαμί.

Όπως είπε ο Ιμπραήμ Καλίν, οι αγιογραφίες θα καλύπτονται με κουρτίνες. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας έκανε ειδική αναφορά, μάλιστα, σε φωτογραφίες της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ οι οποίες, όπως είπε, βρίσκονται στην κατεύθυνση της Μέκκας, προς τα εκεί, δηλαδή, που πρέπει να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.

Αυτό που δεν διευκρίνισε είναι αν το ίδιο θα συμβεί και με τις υπόλοιπες αγιογραφίες για τις οποίες είπε ότι δεν αποτελούν εμπόδιο για την προσευχή των μουσουλμάνων.

Ιερώνυμος: Ο πολιτισμένος κόσμος θα καταδικάσει τα παιχνίδια του Ερντογάν

Για παιχνίδια του Ερντογάν προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του έκανε λόγο αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, από την Λαμία όπου βρέθηκε χθες, Κυριακή (19/07).

Ο Μακαριώτατος πρόσθεσε δε πως ο πολιτισμένος κόσμος θα τα καταδικάσει.

«Αυτά είναι παιχνίδια στα χέρια του Ερντογάν, για να κάνει τους στόχους του. Επειδή έχει τους σκοπούς του. Αλλά πιστεύω ότι ο πολιτισμένος κόσμος θα τα καταδικάσει», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως μετά την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δήλωσε πως η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

Πάπας Φραγκίσκος: Σκέφτομαι την Αγία Σοφία και πονάω πολύ

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την καθιερωμένη ευλογία του στους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, επανέλαβε την Κυριακή (19/07) ότι πληγώθηκε από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«Οι σκέψεις μου είναι στην Κωνσταντινούπολη. Σκέφτομαι την Αγία Σοφία και πονάω πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ποντίφικας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής: Παραμένει το αδιέξοδο στις τεταμένες συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης