ΚΟΣΜΟΣ

Ανεκδιήγητος Ερντογάν: Κάλεσε μέχρι και τον Πάπα στην προσευχή στην Αγία Τζαμί

Ανεκδιήγητος Ερντογάν: Κάλεσε μέχρι και τον Πάπα στην προσευχή στην Αγία Τζαμί
ASSOCIATED PRESS

Δεν έχει... τον Θεό του ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μετά τις προκλήσεις στο Αιγαίο, συνεχίζει να προκαλεί και με την Αγία Σοφία.

Μιλώντας στη διετή συνάντηση για την αξιολόγηση του Προεδρικού Συστήματος Διακυβέρνησης, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο Ερντογάν ανέφερε πως «η απόφασή μας να μετατρέψουμε την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί είναι σύμφωνη με τον θεμελιώδη χάρτη του Μωάμεθ του Πορθητή, των ηγέτη των δύο ηπείρων και δύο θαλασσών».

«Είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες χωρίς το στίγμα της αποικιοκρατίας και σφαγής στην ιστορία της. Με αυτήν την υπερηφάνεια, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως χώρα που δεν έχει το βλέμμα της στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των άλλων, αλλά παίρνει πάντα αυτό που δικαιούται» υποστήριξε δε.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να προσκαλέσει για την Παρασκευή ακόμα και τον Πάπα Φραγκίσκο, παρά το γεγονός ότι ο Ποντίφικας έχει τουλάχιστον δύο φορές εκφράσει τη διαφωνία του με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Αγία Σοφία: Αυτά είναι τα χαλιά που θα στρωθούν για την προσευχή της 24ης Ιουλίου

Με τα χριστιανικά ψηφιδωτά της Παναγίας και του αρχάγγελου Γαβριήλ να καλύπτονται πίσω από κουρτίνες θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 86 χρόνια.

Τα μοναδικά ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες θα καλύπτονται με κουρτίνες, όπως έχει επιβεβαιώσει προ ημερών ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Μάλιστα, άρχισαν να τοποθετούνται και τιρκουάζ χαλιά εντός της Αγίας Σοφίας, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά Μέσα, αποτελούν προσωπική επιλογή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «η απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας» ήταν το μεγαλύτερο νεανικό του όνειρο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη Yeni Safak ο επικεφαλής του εργοστασίου που κατασκευάζει τα χαλιά που θα στρωθούν στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, αυτά θα έχουν συνολικό εμβαδόν 4.000 τμ εκ των οποίων τα 2.000 τμ είναι έτοιμα.

Τα χαλιά θα έχουν βάρος 5 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο και πάχος 16 χιλιοστών, ενώ μετά από σχετική εντολή του Ερντογάν θα είναι κατασκευασμένα από φυσικό μαλλί ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι Τούρκοι κατέβασαν τις πινακίδες έξω από την Αγία Σοφία οι οποίες έγραφαν «μουσείο».

Αυτοψία Ερντογάν

Χθες (20/07) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε με το επιτελείο του και με τον μικρό εγγονό του την Αγία Σοφία, προκειμένου να δει από κοντά πως προχωρούν οι εργασίες μετατροπής σε τζαμί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην πρώτη προσευχή αναμένεται να δώσουν το «παρών» περίπου 1.000 άτομα, ενώ πλήθος κόσμου θα βρίσκεται έξω από την Αγία Σοφία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επιστράτευση: Ποιοι θα κληθούν σε ενδεχόμενο επιστράτευσης