ΕΘΝΙΚΑ

Διπλωματικός μαραθώνιος για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο - Σε συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις

Διπλωματικός μαραθώνιος για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο - Σε συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις

Μπορεί αρκετά από τα πλοία του τούρκικου πολεμικού ναυτικού να αποσύρονται σταδιακά στους ναυστάθμους του Ακσάζ και της Σμύρνης, ο «κόκκινος» συναγερμός ωστόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια ώρα η Αθήνα στήνει ισχυρό τείχος έναντι της τουρκικής προκλητικότητας διεξάγοντας έναν διπλωματικό «μαραθώνιο».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ στενή διπλωματική επαφή τόσο με το Βερολίνο όσο και με το Παρίσι.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το Βερολίνο έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ιδιαίτερα με το τηλεφώνημα που έκανε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Μέρκελ τόσο στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε την Κυριακή το Open, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε στον Ερντογάν ότι «οι Έλληνες δεν αστειεύονται», ενώ τον προειδοποίησε ότι «εάν βγάλετε το Ορούτς Ρέις για έρευνες, να περιμένετε θερμό επεισόδιο».

Η καγκελάριος, σύμφωνα πάντα με το Open τόνισε επίσης στον Ερντογάν πως «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».

Την ίδια στιγμή παραμένει ενεργός ο δίαυλος επικοινωνίας στο τρίγωνο Βερολίνου - Αθήνας - Άγκυρας σε επίπεδο διπλωματικών γραφείων των πρωθυπουργών και των προέδρων.

Στο μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί στο υπουργείο την ομόλογό του από τη Βουλγαρία και μεθαύριο την ομόλογό του από την Ισπανία, γεγονός που δείχνει ότι εντείνονται οι διπλωματικές επαφές και θα συζητηθούν η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της Ελλάδας, την ερχόμενη Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Λιβύη, μια χώρα στην οποία η Τουρκία παίζει το δικό της ρόλο και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Αποχώρησαν κι άλλα τουρκικά πλοία από το Αιγαίο

Όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΘΑ στο Newsbomb.gr, την Κυριακή (26/07) κι άλλα τουρκικά πλοία υποχώρησαν προς τους τουρκικούς ναυστάθμους. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η κυβέρνηση παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, καθώς η τουρκική παράτυπη Navtex είναι σε ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Όπως δήλωσε άλλωστε υψηλόβαθμος παράγοντας στο Newsbomb.gr, παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης τους «Τούρκους δεν τους εμπιστεύεσαι ποτέ. Είμαστε και θα παραμείνουμε σε συναγερμό μέχρι να αποσύρουν και το τελευταίο πλοίο τους».

«Ο Στόλος μας δεν αλλάζει τις θέσεις του. Παραμένει σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής, έως ότου αποσυρθούν όλα τα τουρκικά πλοία», πρόσθεσε.

Παραμένει στην Αττάλεια το Oruc Reis

Την ίδια ώρα, το πλοίο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας. Πάντως, θεωρείται πιθανό ότι σε περίπτωση που αποπλεύσει θα αποφύγει την περιοχή που βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τουρκικά ΜΜΕ: Το αεροπλανοφόρο «Αιζενχάουερ» θα κάνει ασκήσεις με το τουρκικό ναυτικό

Ο «πόλεμος νεύρων» στο Αιγαίο συνεχίζεται, αργά το βράδυ της Κυριακής η Άγκυρα αντέδρασε στα δημοσιεύματα για ασκήσεις ελληνικών δυνάμεων με το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ».

Συγκεκριμένα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου επικαλούμενα πήγες του υπουργείου Άμυνας διαψεύδουν δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν σε μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει προγραμματισμένη αεροναυτική άσκηση μεταξύ των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Αιζενχάουερ και της αρμάδας που το συνοδεύει.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ότι οι εν λόγω ειδήσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι το αεροπλανοφόρο μαζί με τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν κατευθύνονται προς τα στενά του Γιβραλτάρ.

Αντιθέτως, αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα το Αιζενχάουερ θα συμμετάσχει στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαζί με μονάδες του τουρκικού ναυτικού που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου».

Πρόκειται για την επιχείρηση – ομπρέλα που περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εμπρηστικός ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε την Κυριακή το προπαγανδιστικό του παιχνίδι, εμμένοντας στην εμπρηστική του ρητορική.

Μετά τις αμφίσημες δηλώσεις του για επίθεση ή διαπραγματεύσεις, επανήλθε με νέες απειλές, λέγοντας: «Η υλοποίηση των ονείρων των προγόνων μας έγινε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Παρόλο που πέρασαν αιώνες από την κατάκτηση, βλέπουμε ότι ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη είναι στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τι φοβούνται οι Τούρκοι στο Αιγαίο;