ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ιράκ: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
AP Photo

Το Ιράκ θα διοργανώσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 6 Ιουνίου 2021, ανακοίνωσε την Παρασκευή (31/7) ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ-Καντίμι, για πρώτη φορά σε μια χώρα όπου πρόσφατα βίωσε μια πρωτόγνωρη λαϊκή εξέγερση ενάντια στο πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς της.

Στις αρχές Μαΐου, μόλις είχε διοριστεί ο Καντίμι, δεσμεύτηκε να ηγηθεί «μιας μεταβατικής κυβέρνησης» που θα οδηγήσει το Ιράκ σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την εξέγερση τον Οκτώβριο που είχε οδηγήσει στην παραίτηση του προκατόχου του 'Αντελ 'Αμπντελ Μάχντι.

«Η 6η Ιουνίου 2021 ορίστηκε για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών», δήλωσε ο Καντίμι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας.

Ο πρωθυπουργός, και επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, πρόσθεσε ότι οι αρχές «θα κάνουν τα πάντα για την επιτυχία αυτής της ψηφοφορίας και την προστασία της» σε μια χώρα όπου οι εκλογές σημαδεύτηκαν μερικές φορές από τη βία και συχνά από τη νοθεία.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2018 και οι επόμενες εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Μάιο του 2022.

Αλλά από τον Οκτώβριο μέχρι τις αρχές της χρονιάς, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέλαβαν πλατείες στη Βαγδάτη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νότου ζητώντας να ανατραπεί το πολιτικό σύστημα και όλοι οι πολιτικοί του, καταγγέλλοντας την ενδημική διαφθορά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 78 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Τρεις θάνατοι