ΚΟΣΜΟΣ

Η ψαριά του... αιώνα! Χρειάστηκαν γερανό για να βγάλουν αυτό το θηρίο (pics)

Η ψαριά του... αιώνα! Χρειάστηκαν γερανό για να βγάλουν αυτό το θηρίο (pics)

Δεν πίστευαν στα μάτια τους...

Αλιείς έπιασαν έναν ερυθρό τόνο, ο οποίος ζύγιζε... 184 κιλά, στα ανοιχτά των Νήσων Κουρίλ, όπως ανέφερε η αρχή του λιμανιού του Βλαδιβοστόκ στην ιστοσελίδα του.

Ο γιγαντιαίος τόνος πιάστηκε στη Ρωσία, κοντά στους Νήσους Κουρίλ, από μια τράτα που ονομάζεται «Natalie's Bay». Για να μπορέσουν οι αλιείς να ανεβάσουν το ψάρι στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ απαιτήθηκε η συνδρομή γερανού.

Σύμφωνα με την αρχή του λιμανιού, το συνολικό βάρος της ψαριάς ήταν 2,6 τόνοι ή, αντίστοιχα, 13 μεγάλα ψάρια. Οι αλιείς χαρακτήρισαν όσα έπιασαν ως «μια τεράστια επιτυχία».

Δείτε την gallery:

Τι είναι ο ερυθρός τόνος

Ο ερυθρός ή κόκκινος τόνος του Ατλαντικού (επιστημονική ονομασία: Thunnus thynnus) είναι το μεγαλύτερο είδος τόνου και ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια με οστέινο σκελετό (οστεϊχθύες). Είναι γνωστός επίσης ως τόνος με γαλάζια πτερύγια ή κυανόπτερος και επίσης κόπανος, όρκυνος, ορτσίνι, μαγιάτικο, γλουπέας, γοφός ή γόφος ή απλά τόνος. Στο παρελθόν σε αυτό το είδος συμπεριλαμβανόταν και ο ερυθρός τόνος του Ειρηνικού (Thunnus orientalis). Ο ερυθρός τόνος του Ατλαντικού απαντάται σε όλο τον Ατλαντικό, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου.

Με βάρος που φτάνει τα 450 κιλά, ο ερυθρός τόνος ανταγωνίζεται τα είδη μαύρη και γαλάζια μακάιρα (ή μάρλιν) και τον ξιφία ως το μεγαλύτερο είδος στη τάξη των περκόμορφων. Είναι ένα γρήγορο και δυνατό ψάρι, το οποίο κατατάσσεται στους κορυφαίους θηρευτές του ωκεανού. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι οι μύες του παράγουν αρκετή θερμότητα ώστε να έχει υψηλότερη θερμοκρασία σώματος από αυτή του περιβάλλοντος.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο ερυθρός τόνος χαίρει μεγάλης εκτίμησης ως τροφή, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, όπου χρησιμοποιείται ωμός στο σούσι. Η μεγάλη εμπορική αξία (ένας τόνος έχει πουληθεί για περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολλάρια) έχει οδηγήσει στην υπεράλιευση του είδους. Τα αποθέματα των τόνων στο δυτικό Ατλαντικό έχουν μειωθεί κατά 82% και στον ανατολικό κατά 72% από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συναγερμός - «Στο τραπέζι» επαναφορά των SMS στο 13033 και τοπικά lockdown