ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τσαβούσογλου «κλαίγεται» στην ΕΕ: Η επιστολή σε Μπορέλ για Ανατ. Μεσόγειο και Κυπριακό

Ο Τσαβούσογλου «κλαίγεται» στην ΕΕ: Η επιστολή σε Μπορέλ για Ανατ. Μεσόγειο και Κυπριακό
AP

«Η Τουρκία παραμένει ανοιχτή σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η επιστολή με ημερομηνία 5 Αυγούστου, παραθέτει τις θέσεις τις Άγκυρας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, το Κυπριακό, καθώς και για τα «δικαιώματα και συμφέροντα» των Τουρκοκυπρίων. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ δεν είχε στο παρελθόν πάρει θέση σε διαφωνίες ως προς την οριοθέτηση υδάτων ή είναι αρμόδια για ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών».

Σημειώνεται ότι της επιστολής Τσαβούσογλου είχε προηγηθεί η επίσκεψη Μπορέλ στην Άγκυρα, κατά την οποία ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη για αποφυγή μονομερών ενεργειών και επίλυση των προβλημάτων της Τουρκίας τόσο με την ΕΕ, όσο και με τις χώρες - μέλη που είναι γείτονες της, δηλαδή, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως προς το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου θέτει την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληκυπριακή πλευρά το 2004, ως «ορόσημο» για τα προβληματα στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, κατηγορεί την Αθήνα και τη Λευκωσία για απόπειρα επιβολής των «μονομερών αξιώσεων» τους μέσω του χάρτη της Σεβίλλης.

«Ωστόσο χαίρομαι για τις πρωτοβουλίες σας και για το γεγονός ότι αναγνωρίζετε την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς», σημειώνει ο Τσαβούσογλου και παραθέτει τις εξής προτάσεις:

1. Με την ενθάρρυνση της ΕΕ η ελληνοκυπριακή πλευρά να εισέλθει σε διάλογο με την τουρκοκυπριακή, μία συνεργασία και ένας μηχανισμός συνεκμετάλλευσης φυσικών πόρων του νησιού (σ.σ. της Κύπρου) θα μπορούσε να καθιερωθεί

2. Αναφορικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η ΕΕ θα μπορούσε να επιλέξει την υιοθέτηση μιας αμερόληπτης και ουδέτερης στάσης σε συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και το διεθνές δίκαιο, και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να συνομιλήσει με την Τουρκία, αντί να παίρνει θέση (σ.σ. η ΕΕ) για χάρη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με αποτέλεσμα να γίνεται μέρος του προβλήματος.

3. Καθώς μόνο οι θέσεις και τα επιχειρήματα της μίας πλευράς ακούγονται στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, η θέση της Τουρκίας πρέπει επίσης να ακουστεί.

Την επιστολή δημοσιεύει στο λογαριασμό του στο Twitter o δημοσιογράφος Νίκος Χρυσολωράς:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Τρομάζει η χαλαρότητα: Νέα μέτρα σε «κόκκινες» περιοχές – Ανοιχτό το ενδεχόμενο των SMS

Ροή Ειδήσεων