ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό με 74 νεκρούς σε αγώνα ποδοσφαίρου

Μακελειό με 74 νεκρούς σε αγώνα ποδοσφαίρου

Ο φόβος για νέα αιματηρά επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, Αλ - Μασρί και Αλ-Αχλί, οδήγησε τις δυνάμεις του στρατού να αναπτυχθούν στο Πορτ Σάϊντ.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε για σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός της χώρας Καμάλ αλ-Γκανζούρι, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ενώ παράλληλα θα συνεδριάσει εκτάκτως και το κοινοβούλιο της Αιγύπτου, προκειμένου να συζητηθεί και να σχεδιαστεί τρόπος αποφυγής παρόμοιων ακραίων καταστάσεων.

Μια μέρα μετά την απίστευτη τραγωδία που σημειώθηκε σε ποδοσφαιρικό αγώνα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πάνω από 74 άνθρωποι και τουλάχιστον 1000 να τραυματιστούν, η Αίγυπτος μετράει τις πληγές της.

EGYPT10

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα τα ξημερώματα πως :«Ο στρατός ανέπτυξε τις δυνάμεις του στο Πορτ Σάϊντ, για να εμποδίσει νέες συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς».

Στο Πορτ-Σάιντ, τα καταστήματα έκλεισαν και αρκετοί πολίτες μετέφεραν με τα αυτοκίνητά του τραυματίες στα νοσοκομεία, την ώρα που πυροβολισμοί ακούγονταν στο δρόμο που ενώνει τη πόλη με το Κάιρο.

EGYPT3

Ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού, Χουσέιν Ταντάουι, ο οποίος τόνισε από το αεροδρόμιο του Καΐρου πως: «Το επίπεδο της ασφάλειας είναι καλό στην Αίγυπτο», έστειλε δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στο Πορτ-Σάιντ για να μεταφέρουν στο Κάιρο ποδοσφαιριστές και τραυματίες.

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο, δεσμεύτηκε πως οι υπεύθυνοι της τραγωδίας θα συλληφθούν και θα καταδικαστούν και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ την ίδια στιγμή, ο στρατός κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου ανακοίνωσαν πως μέσα στο γήπεδο υπήρχαν αρκετοί αστυνομικοί, αλλά δεν επενέβησαν ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν λάβει, μετά τα αιματηρά επεισόδια τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο στο Κάιρο.

EGYPT4

«Η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου στην Αιγύπτου»

«Πρόκειται για ένα ατυχές και εξαιρετικά θλιβερό γεγονός. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αιγύπτου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Χέσαμ Σέιχα στην κρατική τηλεόραση.

Αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρουν ότι μόλις έληξε ο αγώνας οπαδοί της αλ Μάσλι εισέβαλαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν με πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες στους οπαδούς της αλ Άχλι.

EGYPT5

«Αυτό είναι πόλεμος. Άνθρωποι πεθαίνουν μπροστά μας»

Την οργή του εξέφρασε μετά τα αιματηρά επεισόδια που στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, ο Μοχάμεντ Άμπο Τρέικα, παίχτης της αλ Άχλι. Ο ποδοσφαιριστής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, είναι πόλεμος. Άνθρωποι πεθαίνουν μπροστά μας». Μάλιστα, ο ίδιος κατήγγειλε στο τηλεοπτικό δίκτυο της ομάδας του ότι «δεν γίνεται καμία κίνηση, δεν υπάρχει ασφάλεια ούτε ασθενοφόρα».

Αναβλήθηκε αγώνας στο Κάιρο – Έβαλαν φωτιά στο γήπεδο

Ένας άλλος αγώνας που θα πραγματοποιούνταν σήμερα στο Κάιρο ανεβλήθη μόλις έγινε γνωστή η είδηση για τα επεισόδια στο Πορτ Σαΐντ και οι οπαδοί έβαλαν φωτιά σε κάποια σημεία του γηπέδου, όπως μετέδωσε η τηλεόραση.

EGYPT6

Σαράντα επτά άτομα συνελήφθησαν για τα γεγονότα

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ιμπαχίμ, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 47 ατόμων τα οποία ενδέχεται να έχουν σχέση με τα αποτρόπαια αιματηρά γεγονότα.

Ο αιγύπτιος υπουργός δήλωσε ότι πολλά από τα 74 θύματα πέθαναν από ασφυξία, την ώρα που συνωστίζονταν με άλλους θεατές.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατηγορούν τους οπαδούς του Μουμπάρακ

Από την πλευρά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, νικητές των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, κατηγόρησαν τους οπαδούς του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ για την τραγωδία.

«Τα γεγονότα στο Πορτ-Σάιντ ήταν προσχεδιασμένα και αποτελούν μήνυμα των υποστηρικτών του προηγούμενου καθεστώτος», τόνισε ο Εσάμ αλ-Εριάν, μέλος του πολιτικού σκέλους της αδελφότητας.

Ο φιλελεύθερος βουλευτής Αμρ Χαμζάουι ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, του κυβερνήτη του Πορτ-Σάιντ και του επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης.

EGYPT8

Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες

Τα χθεσινά δραματικά επεισόδια αποτελούν τα χειρότερα στην ιστορία του ποδοσφαίρου από τον Οκτώβριο του 1996, όταν στον αγώνα μεταξύ Γουατεμάλα και Κόστα Ρίκα, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλου, έχασαν τη ζωή τους 78 άνθρωποι και άλλοι 180 τραυματίστηκαν.

Μια ακόμα μαύρη μέρα για το λαοφιλέστερο άθλημα ήταν το 1989 στο Hillsborough με 96 νεκρούς, ενώ η μεγαλύτερη τραγωδία παραμένει στο ματς μεταξύ Περού και Αργεντινής το Μάιο του 1964, με απολογισμό 318 νεκρούς.