ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι: Διεθνής κατακραυγή για την «ύποπτη» δηλητηρίαση

Υπόθεση Ναβάλνι: Διεθνής κατακραυγή για την «ύποπτη» δηλητηρίαση
AP PHOTOS

Θύελλα αντιδράσεων διεθνώς για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι 

Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ποταπή» και «δειλή» χαρακτήρισε την επίθεση με τοξική ουσία εναντίον του ηγέτη της ρωσικής εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε σε μήνυμά της στο twitter: «Ενημερώθηκα από την καγκελάριο Μέρκελ ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με τοξική ουσία, στην ίδια του τη χώρα.

Αυτή είναι μία ποταπή και δειλή πράξη - ακόμη μία φορά. Oι δράστες πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη»

Κρεμλίνο: Πριν μεταφερθεί ο Ναβάλνι στη Γερμανία δεν είχε βρεθεί καμία δηλητηριώδης ουσία στον οργανισμό του

Το Κρεμλίνο, μετά την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι στο αίμα του Αλεξέι Ναβάλνι βρέθηκαν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης είχε δηλητηριασθεί με νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok, δήλωσε ότι πριν μεταφερθεί ο Ναβάλνι στην Γερμανία μια σειρά εξετάσεων που έγιναν στην Ρωσία, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές, έδειξαν ότι εκείνη την στιγμή δεν βρέθηκε καμία δηλητηριώδης ουσία στο οργανισμό του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι «η Γενική εισαγγελία της Ρωσίας απευθύνθηκε επίσημα στην γερμανική πλευρά, υπολογίζοντας ότι θα της δοθεί επίσημη απάντηση» και πρόσθεσε ότι και οι Ρώσοι γιατροί «πρότειναν να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απάντηση από τους Γερμανούς συναδέλφους τους».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι «οι εταίροι μας προτίμησαν για μια ακόμη φορά να προβούν σε δημόσιες ανακοινώσεις. Χωρίς να παρουσιάσουν έστω και ένα στοιχείο» προσθέτοντας ότι «όλα αυτά μετατρέπονται για μια ακόμη φορά σε εκστρατεία δυσφήμισης (κατά της Ρωσίας).

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον δηλώνει ότι θα εργαστεί για την απόδοση δικαιοσύνης

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τη Ρωσία εξηγήσεις για το τι συνέβη στον Αλεξέι Ναβάλνι και δεσμεύτηκε να εργαστεί για να διασφαλιστεί η απόδοση δικαιοσύνης.

Ο Ρώσος πολιτικός της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, με τις γερμανικές αρχές να υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα του Novichok, κάτι που διαψεύδει η Μόσχα.

«Είναι εξωφρενικό ότι χρησιμοποιήθηκε χημικό όπλο», δήλωσε ο Τζόνσον με tweet του. «Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει τώρα να εξηγήσει τι συνέβη στον κ. Ναβάλνι - θα συνεργαστούμε με διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Μπορέλ: «Η χρήση χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτη»

Την καταδίκη της ΕΕ για την δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και τόνισε ότι «η χρήση χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτη και παραβιάζει το διεθνές δικαίο».

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Aλεξέι Ναβάλνι» και προσέθεσε ότι «η τοξικολογική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο εργαστήριο των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύει ότι ο κ. Nαβάλνι δηλητηριάστηκε από στρατιωτικού τύπου χημική ουσία της ομάδας «Νόβιτσοκ», που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα από τη Ρωσία».

Ταυτόχρονα, ο ύπατος Εκπρόσωπος, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό η ρωσική κυβέρνηση να διερευνήσει διεξοδικά και με διαφάνεια την απόπειρα δολοφονίας του κ. Nαβάλνι. Η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι δεν πρέπει να μείνει χωρίς να λυθεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Είμαστε ευγνώμονες στο προσωπικό του νοσοκομείου Charité - Universitätsmedizin στο Βερολίνο για τη θεραπεία του κ. Ναβάλνι και του ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να συζητά τις επιπτώσεις του».

Το Παρίσι καταδικάζει τη χρήση της νευροτοξικής ουσίας νόβιτσοκ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε σήμερα τη χρήση της σοβιετικού τύπου νευροτοξικής ουσίας νόβιτσοκ για την δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο Βερολίνο.

«Θέλω να καταδικάσω με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη σοκαριστική και ανεύθυνη χρήση μιας τέτοιας ουσίας», δήλωσε ο Λε Ντριάν σε ανακοίνωσή του.

Ο Λευκός Οίκος είναι «ιδιαίτερα ανήσυχος»

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων του Αλεξέι Ναβάλνι, που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία και έδειξαν ότι ο Ρώσος επικριτής του Κρεμλίνου δηλητηριάστηκε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πολύ από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απολύτως μια καταδικαστέα πράξη», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ στο παρελθόν», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της «για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στη Ρωσία».

Δηλητηριάστηκε με νευροτοξική ουσία

Νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε, όπως μεταδίδει το BBC, πως ο Αλεξέι Ναβάλνι φέρεται να δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν «σαφή απόδειξη» ενός χημικού που ανήκει στη νευροτοξική ουσία Novichok, ανέφερε.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι τα τεστ που διενεργήθηκαν έδειξαν πως ο Ναβάλι «δηλητηριάστηκε από νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ». Έκανε επίσης γνωστό πως για την υπόθεση Ναβάλνι θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ο Ρώσος πρέσβης.

Η Γερμανία θα ειδοποιήσει επίσης, όπως ανέφερε, τους εταίρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να επεξεργαστούν μια κοινή απάντηση.

Ο Ναβάλνι είχε μεταφερθεί αεροπορικώς στο Βερολίνο για θεραπεία αφού αρρώστησε κατά τη διάρκεια πτήσης στη Σιβηρία τον περασμένο μήνα και από τότε βρίσκεται σε κώμα. Η εκπρόσωπός του Κίρα Γιαρμούς έσπευσε να ισχυριστεί ότι μπορεί να είχε δηλητηριαστεί, ισχυριζόμενη ότι μια ουσία θα μπορούσε να είχε αναμιχθεί στο τσάι του, το μόνο πράγμα που είχε καταναλώσει εκείνο το πρωί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Συναγερμός στο Μαρούσι: Εντοπίστηκαν 18 κρούσματα σε γηροκομείο