ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ζητούν ευρωπαϊκές επενδύσεις στην άμυνα

Οι ΗΠΑ ζητούν ευρωπαϊκές επενδύσεις στην άμυνα

Την πρόθεση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη «διατλαντική συνεργασία» σε θέματα ασφάλειας εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίο Πανέτα.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Πανέτα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ευρώπη να επενδύσει περισσότερα στην άμυνα.

«Όλοι μας πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ασφάλεια ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μελλοντικές προκλήσεις» ανέφερε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία μετείχε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Στρατηγική σχέση Ευρώπης-ΗΠΑ

Παρότι η νέα αμερικανική αμυντική στρατηγική έχει ως προτεραιότητα την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ο Πανέτα διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη είναι για την Ουάσινγκτον «συνεργάτης επιλογής» για κοινές ενέργειες σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, καθώς έχει «διαρκή στρατηγική σημασία».

Απόδειξη των αμερικανικών προθέσεων είναι η δέσμευση στην αντιπυραυλική ασπίδα και η συμμετοχή της Ουάσινγκτον στην χρηματοδότηση της αγοράς πέντε μη επανδρωμένων Global Hawk για το σύστημα αεροπορικής επιτήρησης του ΝΑΤΟ.

Παρά την αποχώρηση 7.000 αμερικανών στατιωτών από την Ευρώπη, μια άλλη ταξιαρχία, με βάση τις ΗΠΑ, θα αναπτύσσεται κατά διαστήματα στη Γερμανία για να εκπαιδεύεται με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η συγκεκριμένη ταξιαρχία θα μετέχει στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ που συστάθηκε το 2002 και αποτελείται από 13.000 άντρες.