ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Εριστικός και επικίνδυνος! Απειλεί πάλι με πόλεμο και προαναγγέλει επιστροφή Oruc Reis

Τσαβούσογλου: Εριστικός και επικίνδυνος! Απειλεί πάλι με πόλεμο και προαναγγέλει επιστροφή Oruc Reis
Associated Press

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την πορεία του σεισμογραφικού πλοίου Oruc Reis αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μίλησε σε συνέντευξή του στο CNN Turk o υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Με όλες αυτές τις δηλώσεις που κάνει, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της συμπεριφορά» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:

«Εμείς αυτό που λέμε είναι πως διαπραγματευόμαστε με όλους. Όταν η Ελλάδα ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις».

«Οι θέσεις της Ελλάδας είναι αδύναμες, δεν θέλουν να βρεθεί λύση σε σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να συζητήσουμε για το συνολικό πακέτο, όχι για κάθε ένα ξεχωριστά» σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Έχουμε κάνει ειλικρινείς προσφορές για να λύσουμε τα ζητήματά μας με την Ελλάδα. Δείξαμε καλές προθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν τις δέχεται» υπογράμμισε.

Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μεταφέρει βαρύ οπλισμό στα νησιά.

Ειδικότερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Κατ' αρχάς το να λένε ότι δεν οπλίζουμε τα νησιά δεν είναι μια ειλικρινής προσέγγιση. Είπαν ότι εξοπλίζουν τα νησιά από το 1974. Δεν υπήρξε με οποιονδήποτε τρόπο καμία επίθεση σε αυτά τα νησιά από την Τουρκία. Εάν γίνει στρατιωτική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας ο εξοπλισμός τους δεν θα βοηθήσει. Αν λένε ότι "δεν τα εξοπλίσαμε" ενώ όλος ο κόσμος το γνωρίζει, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε. Προσπάθησαν να μας πείσουν ως μεγάλη επιτυχία ότι δώσαμε τα νησιά που βρίσκονται ακριβώς δίπλα μας, αλλά δυστυχώς το βλέπουμε. ( σ.σ. αναφέρεται στους κεμαλιστές που επί χρόνια θεωρούν τη Συνθήκη της Λωζάννης ως επιτυχία της νεόκοπης Τουρκίας). Η Ελλάδα αργότερα είπε ότι ήταν μια μετακίνηση (στρατευμάτων) ρουτίνας ανασχηματισμός. Υπάρχουν βαριά όπλα εκεί. Υπάρχουν όπλα που δεν συνάδουν με τις συμφωνίες. Στην τελική ανάλυση, μερικές φορές λαμβάνουμε τις προφυλάξεις μας με πλοία και αεροπλάνα όταν απαιτείται από τις παραβιάσεις που γίνονται. Μετά την κρίση των Ιμίων, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο status και τις παραβιάσεις σε αυτά τα νησιά».

«Θα συνεχίσουμε να το διατηρούμε (σ.σ. το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών) στην επικαιρότητα της διεθνούς κοινότητας. Ένας από τους σκοπούς των συνομιλιών είναι η επίλυση αυτού του προβλήματος» υπογράμμισε.

Για τις επιχειρήσεις του Oruc Reis και την επιστροφή του στην Αττάλεια, ανέφερε πως «Ο υπουργός Ενέργειας καθορίζει πόσες έρευνες θα κάνει το πλοίο μας σε μια περιφέρεια».

Επιβεβαίωσε επίσης το πρωινό θέμα της Yeni Safak ότι το Oruc Reis θα επιστρέψει για να σαρώσει την περιοχή στην διαγώνια κατεύθυνση. Δηλαδή σε κατεύθυνση ΝΑ προς ΒΔ.

«Στις σεισμικές έρευνες, το πλοίο πηγαίνει από την ανατολή στη δύση, από τον βορρά στο νότο και ρίχνει καλώδια. Βγάζουμε Navtex ανά περιοχή δράσης. Είπαμε πως αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν διάρκεια 90 ημερών. Υπάρχει προκαθορισμένη περιοδική συντήρηση για τα πλοία αυτά» πρόσθεσε.

«Έπειτα από τη συντήρηση αυτή, το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι και βγαίνει στις θάλασσες. Επιστρέφει στα καθήκοντά του. Τα Γιαβούζ και Μπαρμπαρός επέστρεψαν στην περιφέρεια και κάνουν τη δουλειά τους. Η συντήρηση κρατά μερικές εβδομάδες» σημείωσε.

«Ο ελληνοκυπριακός τομέας και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και επί χρόνια συνέχισαν τις δραστηριότητές τους δίνοντας άδειες σε διάφορες εταιρείες στις περιοχές τους. Προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία. Είδαμε ότι οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούγονται με κανέναν τρόπο και εμείς ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας με τα δικά μας γεωτρύπανα. Πήραμε αυτά τα μέτρα επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Ακόμα και τώρα ο πρόεδρος μας το είπε: Καθόμαστε (ενν. στο ίδιο τραπέζι) με όλους εκτός από τον ελληνοκυπριακό τομέα. Όπως είπε εξάλλου και ο πρόεδρος μας στη Μέρκελ, "επιφυλασσόμεθα για τα δικαιώματά μας"», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα για τον «Ιανό» - Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» ο μεσογειακός κυκλώνας