ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ζητούν διευκρινήσεις για τις παραπομπές ΜΚΟ στην Αίγυπτο

ΗΠΑ: Ζητούν διευκρινήσεις για τις παραπομπές ΜΚΟ στην Αίγυπτο

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» για την παραπομπή μη κυβερνητικών οργανώσεων σε δικαστήρια στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιγύπτιοι δικαστικοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να προωθήσουν υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται χρηματοδοτούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ποινικά δικαστήρια του Καΐρου.

Για αυτό το ζήτημα οι ΗΠΑ, ζήτησαν διευκρινίσεις από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, προς δημοσιογράφους στο Σάνον της Ιρλανδίας δήλωσε: «Έχουμε δει αναφορές των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες δικαστικοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να προωθήσουν έναν αριθμό υποθέσεων που περιλαμβάνουν χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ μη κυβερνητικές οργανώσεις στο ποινικό δικαστήριο του Καΐρου».

Η Νούλαντ η οποία ταξιδεύει μαζί με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, συνέχισε λέγοντας πως:

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τις αναφορές αυτές και επιζητούμε διευκρινίσεις από την Αίγυπτο».

Οι υποθέσεις 40 ανθρώπων, περιλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ, άλλων ξένων υπηκόων και Αιγυπτίων που έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για τις δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση οργανώσεων για την προώθηση της δημοκρατίας, έχουν παραπεμφθεί σε δικαστήριο, δήλωσαν σήμερα αιγυπτιακές δικαστικές πηγές.