ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ιστορικό κοινό ανακοινωθέν Ρωσίας – ΗΠΑ – Γαλλίας

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ιστορικό κοινό ανακοινωθέν Ρωσίας – ΗΠΑ – Γαλλίας

Ο Μακρόν ξεμπρόστιασε τον Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι έχει αποδείξεις για μεταφορά τζιχαντιστών από τη Συρία στο Αζερμπαιτζάν. 

Κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν την κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ και ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός, εξέδωσαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Οι τρεις χώρες, οι οποίες συμπροεδρεύουν στην λεγόμενη «ομάδα Μινσκ», καλούν τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη και χωρίς προϋποθέσεις.

Η ανακοίνωση:

«Εμείς, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, που εκπροσωπούμε τις συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ , καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την κλιμάκωση της βίας στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών

Ζητούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των εν λόγω στρατιωτικών δυνάμεων.

Καλούμε επίσης τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη και χωρίς προϋποθέσεις, υπό την αιγίδα των χωρών της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ».

Η «βόμβα» ωστόσο ήρθε διά στόματος Εμάνουελ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε, σύμφωνα με το Spitnik πως έχει αποδείξεις για μεταφορά τζιχαντιστών από την Λιβύη και την Συρία στο Αζερμπαϊτζάν και μάλιστα κατηγόρησε προσωπικά τον Ερντογάν.

Ενοχλημένος ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως είναι απαράδεκτο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία να εμπλέκονται στις προσπάθειες επίτευξης μιας κατάπαυσης του πυρός σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή του Καυκάσου, δεδομένου ότι αγνόησαν τα προβλήματα εκεί για περίπου 30 χρόνια.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης πως η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ προκειμένου να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη στην περιοχή, όπου το Αζερμπαϊτζάν και δυνάμεις του θυλάκου, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι, συγκρούονται τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία συντάσσουν σήμερα μια κοινή δήλωση για τις μάχες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Στη διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την ετοιμασία μιας κοινής διακήρυξης των αρχηγών των κρατών που συμπροεδρεύουν της Ομάδας του Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία) για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Η Ομάδα του Μινσκ, που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), είναι ο κύριος μεσολαβητής στη σύγκρουση αυτή, αλλά δεν κατάφερε από τα χρόνια του 1990 να βάλει τέρμα στις συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καταλήψεις: Τα 4 μέτρα για να «σπάσουν» - Τι ισχύει για απουσίες και τηλεκπαίδευση