ΚΟΣΜΟΣ

Στενεύει ο κλοιός για την Τουρκία: Όλο και πιο κοντά σε κυρώσεις - Οι πιέσεις για εμπάργκο

Στενεύει ο κλοιός για την Τουρκία: Όλο και πιο κοντά σε κυρώσεις - Οι πιέσεις για εμπάργκο
ASSOCIATED PRESS

Ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια με την Τουρκία και τις προκλήσεις της υπάρχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και στις πιο ισχυρές.

Η Σύνοδος Κορυφής έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Αγκυρα, το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να ελήφθη. Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν να εκδώσει μια ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για προκαταλήψεις της ΕΕ, την οποία κάλεσε, στο γνωστό τόνο, «να σταματήσει να παραδίδεται στις παράλογες και κακομαθημένες αξιώσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα». Το ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «σπασμωδικές αντιδράσεις» και «εξωφρενικούς ισχυρισμούς».

Η Τουρκία δεν έδειξε να «εισακούει» ούτε και τις δηλώσεις της Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε λυπηρές και περιττές τις προκλήσεις της Αγκυρας, ούτε και τη νέα προειδοποίηση του Μακρόν, ο οποίος αναγνώρισε ότι «μετά τις αποφάσεις της 2ας Οκτωβρίου, η Τουρκία συνεχίζει με τις ίδιες μεθόδους».

Ωστόσο, παρά τη δυσαρέσκεια, υπάρχουν χώρες του Νότου με συμφέροντα και στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία. Ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, σημειώνει ότι αν και αργά, παρατηρείται στροφή αυτών των χωρών.

Όλοι οι μεγάλοι παίκτες έχουν θέσει εκείνη την Σύνοδο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου ως το ανώτατο όριο ώστε η Τουρκία να δείξει δείγματα καλή θέλησης. Αν δεν το κάνει όλες οι επιλογές και βεβαίως οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι.

Μένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές, αλλά όπως ανέφερε η ίδια πηγή που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός, η Ελλάδα θα επιμένει να θέτει, δηλαδή αυτό το ιδιότυπο ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που μπορεί να μην είναι κοινό αλλά μπορεί να είναι από κάποιες χώρες και στοχευμένο εκεί που πονάει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 και όπως επεσήμανε αυτή η πηγή η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να θέτει το ζήτημα του εμπάργκο όπλων σε όλα τα επίπεδα, από το επίπεδο των ηγετών μέχρι το συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών που μπορεί και να επεξεργαστεί κυρώσεις νωρίτερα, τον Νοέμβριο για να καλλιεργηθεί το κλίμα.

Τουρκία κατά Δένδια: Η Ελλάδα προκαλεί τα προβλήματα

Πάντως, η τουρκική πλευρά συνεχίζει απτόητη τη ρητορική της, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι προκαλεί τα προβλήματα.

«Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα ή στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

«Οι εκφράσεις και ισχυρισμοί που εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τη χώρα μας κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία αποτελούν απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την πολιτική της έντασης και της κλιμάκωσης αντί της καλής γειτονίας με την Τουρκία, του διαλόγου και της συνεργασίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ιστορικές πραγματικότητες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχάσει τις θηριωδίες που διέπραξε στην Ανατολή και για τις οποίες καταδικάστηκε να πληρώσει αποζημιώσεις, πρέπει να διαβάσει σωστά την ιστορία και να εγκαταλείψει την ‘μεγάλη ιδέα’ και την εχθρότητά της απέναντι στους Τούρκους».

«Κοινός παρονομαστής για την επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή μας είναι η Τουρκία, η Ελλάδα είναι εκείνη που προκαλεί τα προβλήματα ή που στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει «το τυραννικό καθεστώς Άσαντ, τον πραξικοπηματία Χαφτάρ, την Αρμενία που κατέχει το άνω Καραμπάχ, που έχει ανοίξει τις πόρτες σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εναντίον της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των PKK, PYD, FETO, που μετέτρεψε το Αιγαίο σε τάφο μεταναστών, που ακολουθεί πολιτικές επεκτατισμού στο Αιγαίο και την Μεσόγειο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Αιγαίο: «Θα σας πάρω όλους μαζί μου» το δόγμα Ερντογάν