ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γάλλοι στους δρόμους για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί

Οι Γάλλοι στους δρόμους για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί
Στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε οι Γάλλοι
AP Images

Η δολοφονία του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή ιστορίας που αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή από έναν 18χρονο στο Παρίσι, προκάλεσε αντιδράσεις χιλιάδων Γάλλων πολιτών σε όλη τη χώρα.

Την Κυριακή (18/10) τόσο στην πρωτεύουσα της Γαλλίας όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Λιόν, η Τουλούζ, το Στρασβούργο, η Ναντ, η Μασσαλία και αρκετές άλλες, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους έτσι ώστε να τιμήσουν τη μνήμη του Σαμιέλ Πατί.

Μάλιστα, στην τεράστια συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο του Παρισιού, έδωσε το «παρών» και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ.

Οι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία της χώρας, είχαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον ολοκληρωτισμό της σκέψης» και «Είμαι καθηγητής», θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του 47χρονου καθηγητή που δολοφονήθηκε έξω από το σχολείο που δίδασκε, επειδή είχε δείξει στους φοιτητές του σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ.

Ανάμεσα στις ομάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση στη μνήμη του Πατί ήταν και εργαζόμενοι της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo, τα γραφεία της οποίας είχαν δεχτεί φονική επίθεση πριν από πέντε χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις συγκεντρώσεις έδωσαν το «παρών» και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτικής της Γαλλίας. Εκεί ήταν και ο Υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ ενώ σχετικές δηλώσεις έκανε και ο Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, τονίζοντας πως θα προτείνει τον έλεγχο στη χρηματοδότηση κάποιων ισλαμιστικών ενώσεων, αφού ο δράστης φέρεται να ήταν ακραίος ισλαμιστής.

«Υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση ενός αριθμού ισλαμιστικών ενώσεων για το οποίο νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι», είπε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό France 3 ο Λεμέρ και πρόσθεσε: «Τα κρυπτονομίσματα συνιστούν πραγματικό πρόβλημα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας...πρέπει να ενισχύσουμε τις συσκευές μας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Κάποιος να τον σταματήσει! Τα 10 ανοιχτά μέτωπα του «σουλτάνου» σε τρεις ηπείρους