ΚΟΣΜΟΣ

«Xαστούκι» Πούτιν στον Ερντογάν: Το βίντεο που εξόργισε τον «σουλτάνο»

«Xαστούκι» Πούτιν στον Ερντογάν: Το βίντεο που εξόργισε τον «σουλτάνο»
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ
AP Images

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών τίμησε την επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου και ανάρτησε ένα βίντεο αφιερωμένο στη βύθιση του Οθωμανικού στόλου, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως ξεκάθαρο μήνυμα προς τις παρανοϊκές επιδιώξεις του Ερντογάν.

Ήταν 20 Οκτωβρίου 1827 όταν στον κόλπο του Ναυαρίνου οι δυνάμεις της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας κατάφεραν να βυθίσουν τον Οθωμανικό στόλο και να δώσουν το έναυσμα για να προχωρήσει η ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Την επέτειο αυτή θυμήθηκε το Ρωσικό ΥΠΕΞ, που ανέβασε σε όλους τους λογαριασμούς που διατηρεί στα social media ένα βίντεο – αφιέρωμα στη ναυμαχία του Ναυαρίνου και στη βύθιση του Οθωμανικού στόλου. Η συγκυρία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία, αφού έρχεται σε μια ημέρα όπου οι τουρκικές προκλήσεις έχουν φτάσει στο απροχώρητο στο Αιγαίο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει τις παρανοϊκές δηλώσεις και τις απειλές έναντι της Ελλάδας.

Παράλληλα, η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, για το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια ενώ έχουν αυξηθεί οι πληροφορίες που μιλούν για επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Στην ανάρτησή τους, λοιπόν, οι ιθύνοντες του ΥΠΕΞ της Ρωσίας αναφέρουν μεταξύ άλλων «Πριν από 193 χρόνια, Ρωσία, Γαλλία και Μ. Βρετανία πολέμησαν εναντίον του τουρκο-αιγυπτιακού στόλου στον κόλπο του Ναυαρίνο. Η νίκη κατά των Οθωμανών, ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανεξαρτησία της Ελλάδας».

Επιπλέον, προσθέτει: «Αφού η Οθωμανική Αυτοκρατορία αρνήθηκε να παραχωρήσει αυτονομία στην Ελλάδα, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπό την ηγεσία του Βρετανού Αντιναύαρχου Έντουαρντ Κόντινγκτον πλησίασε τον κόλπο του Ναβαρίνο, όπου αγκυροβόλησε ο τουρκο-αιγυπτιακός στόλος».

Κλείνοντας, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ρώσων σχολιάζει: «Ο τουρκο-αιγυπτιακός στόλος καταστράφηκε εντελώς. Είναι σημαντικό, ότι η ρωσική μοίρα εξαπέλυσε κύριο χτύπημα κατά του εχθρού και κατέστρεψε τα περισσότερα από τα πλοία του. Οι απώλειες του τουρκικού-αιγυπτιακού στόλου στη μάχη ξεπέρασαν τα 60 πλοία και σκοτώθηκαν περισσότερα από 7.000 άτομα. Οι σύμμαχοι δεν έχασαν ούτε ένα πλοίο».

Αν μη τι άλλο, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις παρανοϊκές βλέψεις του Ερντογάν και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, αφού πέρα από τη «συγκυρία» της επετείου, αυτή αφορά και ναυμαχία, με το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, να έχει ανέβει στα… κόκκινα τις τελευταίες ώρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο ρεζιλίκι του Ερντογάν - Οι Ρώσοι αποκάλυψαν την απάτη του