ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο στρατός μισθοφόρων του Ερντογάν - Η εταιρεία που στρατολογεί ακραία στοιχεία

Αυτός είναι ο στρατός μισθοφόρων του Ερντογάν - Η εταιρεία που στρατολογεί ακραία στοιχεία
Ποια είναι η εταιρεία μισθοφόρων που ελέγχει ο Ερντογάν
AP Images

Έναν μισθοφορικό στρατό, έτοιμο να επέμβει για να διαφυλάξει τα δικά του συμφέροντα, έχει στη διάθεσή του ο «Σουλτάνος» Ερντογάν.

Το όνομα «Sadat» μπορεί να μην λέει πολλά στους περισσότερους, πλην όμως αποτελεί έναν από τους πιο επικίνδυνους «βραχίονες» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη στρατιωτική, κι όχι μόνο, ζωή της Τουρκίας.

Πρόκειται για μια εταιρεία μισθοφόρων, η οποία μάλιστα λειτουργεί κανονικά και με τον… νόμο στην Τουρκία, έχοντας γραφεία στην Κωνσταντινούπολη αλλά και ιστοσελίδα όπου διαφημίζει τις υπηρεσίες που παρέχει.

Η «Sadat» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, εν μέσω Αραβικής Άνοιξης, και πλέον έχει περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο του «Σουλτάνου». Ειδικότερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Ερντογάν έχει προσλάβει σαν σύμβουλο τον ιδρυτή της εταιρείας αυτής, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα στρατιωτικά ζητήματα.

Ο Αντνάν Τανριβερντί είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία «Sadat». Πρώην στρατιωτικός, αποστρατεύτηκε το 1996 με τον βαθμό του Ταξίαρχου, και ακραίος Ισλαμιστής, ο Τανριβεντί έχει καταφερθεί εναντίον του ΝΑΤΟ δημόσια και έχει πει μεταξύ άλλων πως «η συμμαχία αποτελεί όργανο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Εβραίων», υποστηρίζοντας τα ίδια και για τον ΟΗΕ.

Για τη δράση της «Sadat» έχουν γραφτεί και έχουν αποκαλυφθεί πολλά. Τα πλέον ακραία κάνουν λόγο για εκπαίδευση στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους με τη συνδρομή της ΜΙΤ, για εκτελέσεις πολιτών που αντιτίθενται στο καθεστώς του Ερντογάν και κατηγορούνται σαν Γκιουλενιστές αλλά και για εκπαίδευση της νεολαίας του AKP, του κόμματος δηλαδή που ηγείται ο Τούρκος πρόεδρος.

Αρκετές φορές Κούρδοι – και όχι μόνο – βουλευτές στην Τουρκία έχουν καταθέσει ερωτήσεις για να μάθουν τον ρόλο της «Sadat» και την πιθανή εμπλοκή της σε παραστρατιωτικές οργανώσεις, ωστόσο, δεν έχει δοθεί ποτέ σαφείς απάντηση. Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, ωστόσο, η «Sadat» μπορεί επίσημα να χαρακτηριστεί ως η «Φρουρά της Επανάστασης» του Ερντογάν.

Μάλιστα από τον Νοέμβριο του 2016 ο «Σουλτάνος» έδωσε το δικαίωμα σε συνταξιούχους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του τουρκικού στρατού να εμπλακούν ενεργά στη στρατολόγηση στρατιωτικού προσωπικού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να μπει η «Sadat» και στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έστω και από το «παράθυρο».

Αν αναλογιστεί κανείς, λοιπόν, τη δράση της εν λόγω εταιρείας αλλά και τις απόψεις που έχει ο Αντνάν Τανριβερντί που κινεί τα νήματα, τότε μπορεί εύκολα να φτάσει στο συμπέρασμα για το γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να είναι ένας πολεμοχαρής και αδηφάγος «Σουλτάνος» που βάζει διαρκώς σπίθες σε περιοχές που συνιστούν «πυριτιδαποθήκες» για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα άλλα ανοικτά μέτωπα που έχει, και τα οποία εκτενώς έχει καταγράψει πρόσφατα το Newsbomb.gr.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 882 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Στους 90 οι διασωληνωμένοι