ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο ΟΗΕ ζητεί ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο Παλαιστίνιου στη Δυτική Όχθη

Ισραήλ: Ο ΟΗΕ ζητεί ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο Παλαιστίνιου στη Δυτική Όχθη

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ ζήτησε σήμερα τη διενέργεια "ανεξάρτητης έρευνας" για το θάνατο αυτό το Σαββατοκύριακο ενός νεαρού Παλαιστίνιου μετά μια αντιπαράθεση με Ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Γιατροί του νοσοκομείου στη Ραμάλα δήλωσαν το θάνατο του 'Αμερ 'Αμπντελ Σανούμπερ, το πρωί της Κυριακής, αφότου ο Παλαιστίνιος είχε δεχτεί "χτυπήματα" στον λαιμό, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο Σανούμπερ ήταν 17 ετών, ενώ σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές 18 ετών.

Μια αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) κατηγόρησε τους στρατιώτες ότι διέπραξαν "μια τερατώδη ενέργεια ωμότητας χτυπώντας τον με το γκλομπ".

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι ο νεαρός είχε εμπλακεί σε ένα περιστατικό με στρατιώτες, αλλά αρνήθηκε ότι οι στρατιώτες τον ξυλοκόπησαν.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στρατιώτες είχαν σταλεί κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή στο Τούρμους 'Αγια, ένα χωριό βορείως της Ραμάλας, έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι πετούσαν πέτρες σε ένα ισραηλινό όχημα.

"Οι δύο ύποπτοι τράπηκαν σε φυγή, πεζή, μόλις έφθασαν οι στρατιώτες, αλλά ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει ένας από τους υπόπτους φαίνεται πως έχασε τις αισθήσεις του, κατέρρευσε και χτύπησε το κεφάλι του. Ο ύποπτος δεν ξυλοκοπήθηκε από τους στρατιώτες", υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός.

Ωστόσο νεαρός Παλαιστίνιος, που λέει ότι ήταν παρών στη σκηνή, δήλωσε ότι ο 'Αμερ 'Αμπντελ Ραχίμ Σανούμπερ πράγματι ξυλοκοπήθηκε. "Τον χτυπούσαν επί πέντε λεπτά, ούρλιαζε ασταμάτητα, μετά η φωνή του σταμάτησε ξαφνικά", είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

"Υπάρχουν αντικρουόμενες εκδοχές σχετικά με τις συνθήκες και την αιτία του θανάτου. Ζητώ επομένως τη διενέργεια γρήγορης και ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο αυτού του αγοριού", δήλωσε σήμερα ο Μλαντένοφ σε ομιλία προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο λογαριασμό του στο Twitter, το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ ζήτησε από το Ισραήλ "να ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες αυτού του θανάτου".

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται καθώς ο συντονισμός ασφάλειας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής έχει σταματήσει από τον Μάιο. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε δικαιολογήσει αυτήν την απόφαση να διαμαρτυρηθεί κατά του ισραηλινού σχεδίου, το οποίο σήμερα έχει ανασταλεί, της προσάρτησης τμημάτων της Δυτικής Όχθης, κατεχόμενου εδάφους από τον ισραηλινό στρατό από το 1967.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν σε παραλήρημα: Ο «πόλεμος» με Μακρόν και ΗΠΑ ξυπνά τους τζιχαντιστές