ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Γρίφος οι δημοσκοπήσεις για Τραμπ-Μπάιντεν - Οι κρίσιμες πολιτείες

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Γρίφος οι δημοσκοπήσεις για Τραμπ-Μπάιντεν - Οι κρίσιμες πολιτείες
ASSOCIATED PRESS

Ντόναλντ Τραμπ ή Τζο Μπάιντεν; Οι δύο αντίπαλοι βρίσκονται λίγες μόνο μέρες πριν την μεγάλη μάχη της Τρίτης που θα δείξει εάν ο πρώτος θα ανανεώσει την θητεία του στον Λευκό Οίκο ή εάν ο δεύτερος θα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με δεδομένο πως αυτή η εκλογική μάχη, μεσούσης της πανδημίας είναι η πιο ιδιαίτερη από ποτέ, τότε τα προγνωστικά είναι δύσκολα. Άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να περιοριστεί στα στενά όρια των δημοσκοπήσεων, τις οποίες ο ίδιος διέψευσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο το 2016 έχοντας ως αντίπαλό του τότε την Χίλαρι Κλίντον.

Οπότε το γεγονός πως ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζει ένα προβάδισμα σε αρκετές πολιτείες, κάνει πολλούς αναλυτές να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις προβλέψεις τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο δημοκρατικό στρατόπεδο να μην κάνουν επ ουδενί το λάθος να υποτιμήσουν τον αντίπαλό τους.

Από την άλλη στις εταιρείες δημοσκοπήσεων εμφανίζονται πιο σίγουροι. Όπως έχει αναφερθεί σε πλείστες έρευνες στις ΗΠΑ, οι εκλογές του 2016 ανάγκασαν τις εταιρείες να αλλάξουν την μεθοδολογία τους προκειμένου να μπορούν να «διαβάζουν» καλύτερα την εκλογική βάση του Ντόναπντ Τραμπ. Στο πλαίσιο αυτό έχουν επικεντρωθεί στο να «ακτινογραφήσουν» μία ομάδα πληθυσμού στις ΗΠΑ η οποία υποεκπροσωπείτο στις έρευνες και δεν είναι άλλη από τους λευκούς χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση. Αναλυτές επισημαίνουν πως αυτοί ήταν που έκαναν την διαφορά στις εκλογές του 2016 στρεφόμενοι υπέρ του Τραμπ το 2016 και αλλάζοντας την δυναμική, την ώρα που μέχρι τότε για κάποιο λόγο δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή στις δημοσκοπικές έρευνες.

Πλέον πολλά ινστιτούτα διενέργειας δημοσκοπήσεων περιλαμβάνουν έναν επιπλέον παράγοντα: Αν σε μια δημοσκόπηση συμμετάσχουν λιγότεροι λευκοί χωρίς πτυχίο από όσους θα ανέμενε κανείς βάσει του πληθυσμού που ερωτήθηκε, οι δημοσκόποι δίνουν αυτόματα περισσότερο βάρος στις απαντήσεις τους ώστε να εκπροσωπούνται σωστά.

Οι αναποφάσιστοι

Το 2016 ήταν ομολογουμένως μία πανωλεθρία για τους δημοσκόπους αφού φαίνεται πως αγνόησαν άλλον έναν παράγοντα. Λίγο πριν τις εκλογές, συγκεκριμένα, ελάχιστες εβδομάδες, ένα ποσοστό της τάξεως του 20% ήταν αναποφάσιστοι καθώς φάνηκε πως ψήφισαν Τραμπ ή Κλίντον μόνο και μόνο για να μην απέχουν.

Φέτος οι αναποφάσιστοι είναι λιγότεροι, με την πιο πρόσφατη έρευνα του Reuters/Ipsos να αναφέρει ότι λιγότερο από το 7% των πιθανών ψηφοφόρων δεν ξέρουν ποιον θα ψηφίσουν.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos, ο Μπάιντεν έχει τη στήριξη του 52% των πιθανών ψηφοφόρων, ενώ ο Τραμπ του 42%. Ακόμη κι αν όλοι οι αναποφάσιστοι τελικά ψηφίσουν τον Τραμπ, αυτό δεν θα αρκέσει για να ξεπεράσει τον Μπάιντεν σε ψήφους, λένε αναλυτές, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την συμμετοχή υπέρ του Τραμπ ψηφοφόρων από πολιτείες που καθόρισαν το αποτέλεσμα το 2016.

Οι δημοσκοπήσεις στις Πολιτείες

Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί επενδύουν επίσης περισσότερα στις δημοσκοπήσεις σε πολιτειακό επίπεδο, κυρίως στις πιο αμφίρροπες πολιτείες. Για παράδειγμα, το Reuters έχει πραγματοποιήσει ή σκοπεύει να πραγματοποιήσει 36 δημοσκοπήσεις σε έξι αμφίρροπες πολιτείες από τις 7 Σεπτεμβρίου και ως την ημέρα των εκλογών, την επόμενη Τρίτη.

Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos δείχνουν τον Τραμπ και τον Μπάιντεν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος στην Αριζόνα, τη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών διατηρεί προβάδισμα στο Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν.

Αυτές οι πολιτείες θα κρίνουν τον νικητή

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις έξι από τις κρίσιμης σημασίας πολιτείες: τη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα, το Ουισκόνσιν και την Αριζόνα. Οι νίκες αυτές του εξασφάλισαν τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων, παρότι δεν έκοψε πρώτος το νήμα της λαϊκής ψήφου, απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Τζόρτζια, η Άιοβα, το Οχάιο και -κάνοντας την μεγαλύτερη έκπληξη- το Τέξας μπορεί να ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές 2020, σύμφωνα με τον ιστότοπο RealClearPolitics.

Βόρεια Καρολίνα

Στην κατά τα άλλα συντηρητική πολιτεία ο Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει να πάρει μαζί του τον πληθυσμό των λευκών αλλά και τους ευαγγελικούς, οι οποίοι έπαιξαν και καθοριστικό ρόλο στην νίκη του το 2016.

Από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν θέλει να προσελκύσει τους νέους (millennials) των μεγάλων πόλεων αλλά και τους Αφροαμερικανούς.

Πενσυλβάνια

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει την συγκεκριμένη πολιτεία που «χαρίζει» 20 εκλέκτορες αλλά με οριακή διαφορά κάνοντας την ανατροπή αφού θεωρείται μία δημοκρατική πολιτεία. Τότε, οι αναλυτές απέδωσαν την στροφή των ψηφοφόρων στην οικονομική κρίση που την μαστίζει καθώς ήταν μία βιομηχανική πολιτεία και ο εν λόγω κλάδος βρισκόταν σε παρακμή. Στόχος του, όχι μόνο οι λευκοί αλλά και οι αφροαμερικανοί στους οποίους έχει υποσχεθεί οικονομική ανάκαμψη.

Το στοίχημα για τον Τζο Μπάιντεν είναι να πάρει μαζί του τους ψηφοφόρους που είχαν αφήσει την Χίλαρι Κλίντον δηλαδή επίσης τους νέους των αστικών κέντρων αλλά και τους εργάτες οι οποίοι δεν είδαν αναβίωση της βιομηχανίας κατά την διακυβέρνηση Τραμπ.

Το Ουισκόνσιν

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται μέχρι στιγμής στην συγκεκριμένη πολιτεία που προσφέρει 10 εκλέκτορες, από την άλλη ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ελπίζει καθώς το 2016 είχε περάσει πρώτος το νήμα του τερματισμού και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Υπενθυμίζεται πως στην συγκεκριμένη πολιτεία σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες άγρια επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Το Μίσιγκαν

Ο Τζό Μπάιντεν υπολογίζει στις ψήφους των λευκών των προαστίων, της κοινότητας των μαύρων και των συνδικαλιστών εργατών, ενώ όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, την συγκεκριμένη πολιτεία ο Τραμπ την είχε κερδίσει το 2016, παίρνοντας τους 16 εκλέκτορες ακόμα κι αν ιστορικά θεωρείται μία δημοκρατική περιοχή.

Η Αριζόνα και το τείχος

Η συγκεκριμένη Πολιτεία έχει μία ιδιαιτερότητα. Έχει να ψηφίσει δημοκρατικό υποψήφιο από το 1996, οπότε ο Τζο Μπάιντεν ελπίζει να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Οι 11 εκλέκτορες που χαρίζει η πολιτεία είναι σημαντικοί με δεδομένο πως τις τελευταίες ημέρες ακόμα κι αν ο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις οι αναλυτές επισημαίνουν πως η πραγματική δυναμική του Τραμπ θα φανεί στην κάλπη όπως και το 2016.

Μάλιστα θεωρείται προνομιακό έδαφος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ καθώς εκεί χτίστηκε το περίφημο τείχος, καθώς η συγκεκριμένη Πολιτεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις μεταναστευτικές ροές από το Μεξικό.

Η πολιτεία της Τζώρτζια

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ξεκινά με προβάδισμα σε αυτή την πολιτεία καθώς ήταν από αυτές στις οποίες είχε μεγάλη διαφορά από την Χίλαρι Κλίντον το 2016, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία εικόνα ντέρμπι. Ο Τζο Μπάιντεν από την άλλη στοχεύει στην κοινότητα των μαύρων οι οποίοι έχουν και μεγάλο πληθυσμό στην συγκεκριμένη πολιτεία ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από το 30%.

Η Άιοβα

Η Άιοβα είναι μία πολιτεία με μικρό πληθυσμό αλλά με μεγάλο ποσοστό λευκών. Το γεγονός πως είναι και θρησκευόμενοι δρα υπέρ του Τραμπ ο οποίος κέρδισε την αγροτική αυτή πολιτεία το 2016, αλλάζοντας τα δεδομένα καθώς η Άιοβα είχε ψηφίσει Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012.

Οχάιο: Η πολιτεία-«κλειδί»

Οι 18 εκλέκτορες του Οχάιο είναι σημαντικοί για όποιον θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Αυτό προκύπτει όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού των εκλεκτόρων αλλά και γιατί η συγκεκριμένη πολιτεία εμφανίζει μεγάλη δημογραφική ποικιλομορφία.

Υπενθυμίζεται πως είναι μία από τις πολιτείες στις οποίες το 2016 ο Τραμπ θριάμβευσε έναντι της Χίλαρι την οποία και άφησε πίσω του με διαφορά άνω των 8 μονάδων παίρνοντας με το μέρος του μάλιστα πολλούς δημοκρατικούς. Αυτό είναι και το στοίχημα του Τζο Μπάιντεν ο οποίος εμφανίζεται πιο μετριοπαθείς από τις υποσχέσεις του Τραμπ το 2016 οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν.

Τέξας: Το μεγάλο έπαθλο

Το Τέξας είναι παγκοσμίως γνωστό ως προπύργιο των ρεπουμπλικανών. Αποτελεί δε και το… μήλον της έριδος για τον εκάστοτε νικητή αφού προσφέρει 38 εκλέκτορες! Κεντρικό αφήγημα του Τραμπ το μεταναστευτικό αλλά και η στήριξη στην βιομηχανία της πετρελαιοπαραγωγής.

Στοίχημα του Μπάιντεν να κερδίσει την πολιτεία που έχει να ψηφίσει δημοκρατικό υποψήφιο από το 1980. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια -και εκεί στηρίζεται ο δημοκρατικός υποψήφιος- έχει αλλάξει το μείγμα των ψηφοφόρων αφού έχει μεγαλώσει η κοινότητα των ισπανόφωνων.

Οι προεκλογική στρατηγική Τραμπ και Μπάιντεν

Παρατηρώντας προσεκτικά τις κινήσεις των δύο ανθυποψηφίων βλέπει κανείς πως ακολουθούν τελείως διαφορετική στάση όσον αφορά το πώς λειτουργούν επικοινωνιακά. Συγκεκριμένα από την μία ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως απέχει από προεκλογικές συγκεντρώσεις αφήνοντας τις κρίσιμες πολιτείες για να τις επισκεφτεί λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές.

Ωστόσο, η προσέγγιση χαμηλού προφίλ του Μπάιντεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών, αλλά αποτελεί μία απόδειξη για την παράδοξη δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας του 2020, με μία θανατηφόρα πανδημία να φτάνει σε επίπεδα (υγειονομικής) κρίσης σε περισσότερες από δέκα αμερικανικές πολιτείες.

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ, επιλέγει να συντηρεί μία πιο δυναμική εμφάνιση και αυτό εντοπίζεται σε κάθε έκφανση της δημόσιας εικόνας του. Διέσχισε από άκρη σε άκρη τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πραγματοποιώντας πολλαπλές προεκλογικές εκδηλώσεις στις κρίσιμες πολιτείες. Η προεκλογική του εκστρατεία δήλωσε ότι αυτός ο ρυθμός αναμένεται να συνεχιστεί (με περισσότερες από έξι προεκλογικές εκδηλώσεις ημερησίως) μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Φυσικά στην παραπάνω εικόνα μπορεί να προστεθεί και η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της νοσηλείας του όταν προσβλήθηκε από κορονοϊό. Τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατήρησε την εικόνα του ρωμαλέου άνδρα ο οποίος πάλεψε και νίκησε τον κορονοϊό βγαίνοντας σε ελάχιστα 24ωρα από το νοσοκομείο.

Κι αν κάποιοι έχουν επιρρίψει ευθύνες στο πώς διαχειρίστηκε την πανδημία, τα δημοσκοπικά αποτελέσματα έδειξαν μία συσπείρωση υπέρ του αμέσως μετά, αφού ο ίδιος ξεκίνησε μπαράζ ομιλιών και επαφών σε κάθε γωνιά της χώρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ULAQ: Το μη επανδρωμένο πολεμικό σκάφος που παρουσίασε ο Ερντογάν για τη… Γαλάζια Πατρίδα