ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Έσχατη λύση το lockdown - Ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργεί

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Έσχατη λύση το lockdown - Ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργεί
AP

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, υπάρχει υψηλή ζήτηση για τις υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας, ενώ αυξάνεται και η ενδοοικογενειακή βία

Το έσχατο μέτρο, για την αναχαίτιση του κορονοϊού, θα πρέπει να είναι ένα γενικό lockdown, ανάλογο με αυτό που επιβλήθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πραγματοποίησε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Υγείας της περιφέρειας, με αφορμή ότι τα συνολικά κρούσματα ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια.

«Γνωρίζουμε ότι τα lockdown, στο εύρος που είδαμε νωρίτερα φέτος, θα μειώσουν την μετάδοση στην κοινότητα και θα δώσουν στο σύστημα υγείας τον απαραίτητο χρόνο για να ανασυγκροτηθεί και να αναβαθμιστεί έτσι ώστε να αντεπεξέλθει στα σοβαρά περιστατικά της COVID-19 και να παρέχει απαραίτητες υπηρεσίες υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χανς Κλούγκε.

Επιπτώσεις του lockdown

Κατά την διάρκεια ενός lockdown, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ υπάρχει υψηλή ζήτηση για τις υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας, ενώ αυξάνεται και η ενδοοικογενειακή βία, ενώ αναμένεται και πάλι να μειωθεί η νοσηλεία για χρόνιες παθήσεις κάτι που φέρνει πρόωρους θανάτους.

Παράλληλα, οι πολίτες αναμένεται να στραφούν προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις, κάτι που σημαίνει περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις, ενώ με αυτό τον τρόπο παρατείνεται και η ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιος, «δεδομένων αυτών των πραγματικοτήτων, θεωρούμε ότι τα εθνικά lockdown αποτελούν μια ύστατη εναλλακτική γιατί παρακάμπτουν το εφικτό ακόμα ενδεχόμενο της εμπλοκής όλων σε στοιχειώδη και αποτελεσματικά μέτρα».

Τι δίδαξε ο κορονοϊός

«Μπορούμε να αναλάβουμε δράση που κάνει τη διαφορά και σώζει ζωές διατηρώντας την ίδια ώρα τα προς το ζην (των πολιτών)», ανέφερε.

Έδωσε προβλέψεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σύμφωνα με τις οποίες η συστηματική και γενική χρήση μασκών σε ποσοστό 95% από σήμερα μπορεί να σώσει μέχρι και 266.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου στα 53 κράτη μέλη της περιφέρειας της Ευρώπης.

Τα στοιχεία, είπε, υποδηλούν επίσης ότι το να ενθαρρύνονται οι πολίτες να εργάζονται από το σπίτι όπου αυτό είναι δυνατό, ο περιορισμός μεγάλων συγκεντρώσεων ανθρώπων και το αναλογικό κλείσιμο χώρων όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διατήρηση ζωών και βιοπορισμού.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν θεωρούνται ως κύριοι μεταδότες της COVID-19. Γι αυτό, πρόσθεσε, «το κλείσιμο των σχολείων δεν θεωρείται ως ένα αποτελεσματικό, ενιαίο μέτρο και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ύστατο μέτρο».

Ο κ. Κλούγκε είπε επίσης ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο αντίκτυπος της κόπωσης της COVID-19 στην ευημερία των κοινοτήτων μας και την αποτελεσματικότητα των συνεχιζόμενων αντιδράσεων μας.

«Πρέπει να πετύχουμε την εμπλοκή των πολιτών για να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε λύσεις», ανέφερε.

Ειδική αναφορά έκανε επίσης, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να τεθούν ως προτεραιότητα οι ανάγκες και η ευημερία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των εργαζομένων σε απαραίτητες υπηρεσίες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός στην Ελλάδα: 1.211 νέα κρούσματα - Στους 114 οι διασωληνωμένοι