ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τραμπ vs Μπάιντεν - Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ;

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τραμπ vs Μπάιντεν - Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ;
Στην τελική ευθεία η μάχη Τραμπ - Μπάιντεν για τη νίκη
ASSOCIATED PRESS

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές 2020 που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 έχει ήδη ξεκινήσει - Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές και την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ στο Newsbomb.gr

Αντίστροφα μετράει η κλεψύδρα για την πολυαναμενόμενη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, με τους Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν να ερίζουν για τον προεδρικό θώκο.

Από τις αρχές του 2020 πολλοί πολιτικοί ξεκίνησαν προεδρικές εκστρατείες, από τους οποίους πολλοί παραιτήθηκαν από τον αγώνα ενώ άλλοι προκρίθηκαν για την επόμενη φάση της προεδρικής εκλογής. Κάθε κόμμα κλήθηκε να προτείνει έναν μοναδικό υποψήφιο για Πρόεδρο και τον συνυποψήφιό του για Αντιπρόεδρο, η επιλογή των οποίων έγινε με ενδοκομματικές προκριματικές εκλογές και αρχαιρεσίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, 45ος και σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ, ξεκίνησε την εκστρατεία επανεκλογής του και πολλές οργανώσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον υποστήριξαν αμέσως, χωρίς να προηγηθούν προκριματικές εκλογές.

Για τους Δημοκρατικούς στις 18 Αυγούστου, τη δεύτερη ημέρα του Εθνικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τζο Μπάιντεν αναδείχθηκε επίσημα ως ο υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020 έχει προγραμματιστεί να αναλάβει καθήκοντα κατόπιν ορκωμοσίας που θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Τα προφίλ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ 2020

Τραμπ ή Μπάιντεν; Δύο εντελώς αντίθετα στιλ, δύο αντίθετες προεκλογικές στρατηγικές. Ποιοι είναι οι δύο υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του πάνω στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ανέλαβε την οικογενειακή του επιχείρηση το 1971 και τη μετονόμασε σε Trump Organisation, ενώ ανέπτυξε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με ίδρυση καζίνο, ξενοδοχείων και γήπεδα γκολφ.

Στις 8 Νοεμβρίου 2016 κέρδισε τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ, αφού πρώτα κατάφερε να λάβει την υποψηφιότητα από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων ανάμεσα 16 υποψηφίους. Στην τελική φάση των εκλογών νίκησε την αντίπαλο του Χίλαρι Κλίντον του Δημοκρατικού Κόμματος.

trump-ekloges-ipa.jpg
Η αντίστροφη μέτρηση για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές 2020 έχει ήδη ξεκινήσει.ASSOCIATED PRESS

Ο κύριος στόχος που έχει θέσει από την αρχή της προεδρίας είναι να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα της χώρας του, δίνοντας περισσότερη έμφαση σε κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά θέματα.

Ο ίδιος έχει αναφέρει πολλές φορές πως θα καταργήσει το πρόγραμμα ασφάλισης και κοινωνικής περίθαλψης του Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare) αναφέροντας πως ήταν «καταστροφικό και σπάταλο». Μία από τις πρώτες πράξεις της προεδρίας του ήταν να υπογράψει διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση του Obamacare.

Από την άλλη πλευρά, ο Τζόζεφ Ρομπινέτ (Τζο) Μπάιντεν τζούνιορ είναι πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ήταν γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ από τις 3 Ιανουαρίου 1973 και μέχρι την παραίτησή του, λόγω της εκλογής του στην αντιπροεδρία, στις 15 Ιανουαρίου 2009. Ο Μπάιντεν γεννήθηκε στο Σκράντον της Πενσυλβάνια και έζησε εκεί για 10 χρόνια πριν μετακομίσει στο Ντέλαγουερ. Έγινε δικηγόρος το 1969 και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία, ο 6ος τότε νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του.

biden-ekloges-ipa.jpg
Τραμπ ή Μπάιντεν; Δύο εντελώς αντίθετα στιλ, δύο αντίθετες προεκλογικές στρατηγικές.ASSOCIATED PRESS

Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά και η πρόληψη του εγκλήματος. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας.

Ο Μπάιντεν διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Το 2020 διεκδίκησε εκ νέου για τρίτη φορά το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και τελικά το εξασφάλισε αφού έμεινε ο μόνος υποψήφιος στην κούρσα των προκριματικών μετά την απόσυρση όλων των αντιπάλων του.

Ποιες είναι οι βασικές πολιτικές θέσεις των Τραμπ και Μπάιντεν

Ποια είναι τα «καυτά» θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς πολίτες και ποιες είναι οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν σε αυτά;

Κορονοϊός

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε μια ειδική ομάδα δράσης για την Covid-19 στα τέλη Ιανουαρίου, η οποία στην πορεία στράφηκε από την αντιμετώπιση της πανδημίας στο ασφαλές «άνοιγμα» της χώρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ δίνει επίσης προτεραιότητα στην ταχεία ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων κατά του κορονοϊού, επενδύοντας 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν θέλει να θεσμοθετήσει ένα εθνικό πρόγραμμα ιχνηλάτισης των επαφών των κρουσμάτων, να ιδρύσει τουλάχιστον 10 κέντρα για την διενέργεια τεστ σε κάθε πολιτεία και τα τεστ θα διενεργούνται δωρεάν σε όλους. Υποστηρίζει επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ολόκληρη τη χώρα σε χώρους που αποτελούν ομοσπονδιακή ιδιοκτησία.

Κλίμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε ό,τι αφορά την Κλιματική Αλλαγή προτεραιότητά του είναι η επέκταση σε μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του είναι να αυξήσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παράλληλα, έχει δεσμευθεί να αποσυρθεί από τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού -τη διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, αντίθετα, τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού και έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα επανέλθουν αμέσως εφόσον εκλεγεί. Ο ίδιος στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και προτείνει την απαγόρευση νέων μισθώσεων για τη γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη, καθώς και μια επένδυση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Πράσινη Ενέργεια.

Οικονομία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε 10 μήνες, καθώς και ένα εκατομμύριο νέες μικρές επιχειρήσεις. Προωθεί μειώσεις του φόρου εισοδήματος και παρέχει κίνητρα στις εταιρείες μέσω φορολογικών εκπτώσεων προκειμένου να διατηρήσουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν στοχεύει στην αύξηση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι για επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση θα αφορά μόνο εκείνους που έχουν εισοδήματα άνω των 400.000 δολαρίων ετησίων. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού σε 15 δολάρια την ώρα από 7,25 δολάρια που ισχύει τώρα.

Ασφάλιση υγείας

Ο Ντόναλντ Τράμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να καταργήσει το Obamacare, τον νόμο για την Προσιτή Φροντίδα που ψηφίστηκε υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τζο Μπάιντεν στοχεύει στην πλήρη εφαρμογή και επέκταση του Obamacare ώστε να έχει επιπλέον την επιλογή της κοινωνικής ασφάλισης, με την έννοια ενός δημόσιου συστήματος.

Εξωτερική πολιτική

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ο οποίος έχει λάβει νέες διαστάσεις μετά την εμφάνιση της πανδημίας, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγορεί το Πεκίνο για τον κορονοϊό.

Σε άλλα μέτωπα εξωτερικής πολιτικής, οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει με σθένος το Ισραήλ ειδικά σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, βρίσκονται σε σφοδρή κόντρα με το Ιράν για τα πυρηνικά, έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και την UNESCO, ενώ έχουν αποσυρθεί από διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των εξοπλισμών.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι η Κίνα απολαμβάνει μια χαοτική διοίκηση Τραμπ, την αποξένωση των ΗΠΑ από παραδοσιακούς συμμάχους και την παραίτηση από τους ηγετικούς ρόλους σε διεθνείς οργανισμούς. Έχει δεσμευτεί ότι θα διορθώσει αυτήν την κατάσταση, ασκώντας πολύπλευρη πίεση στην Κίνα μέσω της ενίσχυσης των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών υποστηρίζει την προσφυγή στη διπλωματία και έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στην πυρηνική Συμφωνία με την Τεχεράνη, την ΕΕ και τη Ρωσία, εφόσον το Ιράν συμμορφωθεί με τους περιορισμούς που προβλέπει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr