ΚΟΣΜΟΣ

Ο εφιάλτης επέστρεψε: Τρομοκράτες «αιματοκύλησαν» τη Βιέννη – Τζιχαντιστής ο νεκρός δράστης

Ο εφιάλτης επέστρεψε: Τρομοκράτες «αιματοκύλησαν» τη Βιέννη – Τζιχαντιστής ο νεκρός δράστης

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: «Ξύπνησε» ο τρόμος στην Ευρώπη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στο κέντρο της Βιέννης αργά το βράδυ της Δευτέρας, την ώρα που η χώρα ετοιμαζόταν να μπει σε lockdown.

Σοκ και πανικός επικράτησε στο κέντρο της Βιέννης, όπου σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας επιθέσεις σε 6 διαφορετικά σημεία της πόλης, γεγονός που μαρτυρά ότι πρόκειται για πολλούς δράστες.

Τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης στην «καρδιά» της Βιέννης, κοντά σε συναγωγή. Τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους και ενώ νεκρός είναι και ένας από τους δράστες που σκόρπισαν τον τρόμο.

Πρόκειται για δύο άνδρες και μια γυναίκα.

Τζιχαντιστής του ISIS ένας από τους δράστες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ περιέγραψε σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τον βαριά οπλισμένο άνδρα, ζωσμένο με εκρηκτικά, ο οποίος σκοτώθηκε χθες βράδυ από πυρά αυστριακών αστυνομικών.

«Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Διεθνή Μέσα αναφέρουν ότι είναι ένας από τους δράστες της επίθεσης

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας το σπίτι του δράστη έχει ερευνηθεί χωρίς, όμως, για την ώρα να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για ευρήματα.

«Είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά αν ήταν ένας ή περισσότεροι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας που συμμετείχε στην πρωινή συνέντευξη τύπου.

Σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας

Αυτή την ώρα, η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός από τους δράστες που διαφεύγει τη σύλληψη. Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, βαριά τραυματισμένος είναι και ένας αστυνομικός.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Βιέννης επτά από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Εικόνες - σοκ στιγμές μετά τις επιθέσεις:

Διάγγελμα Κουρτς

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα το πρωί και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της Βιέννης χθες βράδυ.

Ο Κουρτς θα συνεδριάσει με τους υπουργούς του μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 09:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας) προτού κάνει το διάγγελμα στις 10:00 (11:00), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή. Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε ο Κουρτς, ευχαριστώντας τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτηρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Στα σπίτια οι πολίτες - Στρατός στους δρόμους

Η αυστριακή αστυνομία έχει καλέσει τους πολίτες της πρωτεύουσας να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους, καθώς είναι σε εξέλιξη η επιχείρησή της στην καρδιά της πόλης, στην Ίνερε Στατ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι βγήκε και ο στρατός στους δρόμους της αυστριακής πρωτεύουσας με σκοπό να ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις.

Δείτε τις στιγμές του πανικού που επικράτησε στη Βιέννη, μέσα στα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Twitter φέρεται να δείχνουν έναν από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά πριν χτυπήσει και να πυροβολεί όποιον έβρισκε μπροστά του. Ωστόσο, η αυθεντικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

To παρακάτω βίντεο δείχνει τη στιγμή που τραυματίζεται ο αστυνομικός.

Η Τσεχία ξεκινά ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία

Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι διενεργεί πλέον ελέγχους στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία, εξαιτίας της τρομοκρατικής ενέργειας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στη Βιέννη.

«Η αστυνομία διεξάγει ελέγχους σε οχήματα και σε επιβάτες στα συνοριακά φυλάκια με την Αυστρία», κάτι που αποτελεί «προληπτικό μέτρο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη», διευκρίνισε η αστυνομία της Τσεχίας σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ολικό lockdown για 14 μέρες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Μετακίνηση μόνο με sms