ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020 Αποτελέσματα: Πότε θα ξέρουμε τον νικητή

Εκλογές ΗΠΑ 2020 Αποτελέσματα: Πότε θα ξέρουμε τον νικητή
AP PHOTOS

Αμερικανικές εκλογές αποτελέσματα: Ο κορονοϊός αλλάζει τα πράγματα, καθώς αν και στο παρελθόν, πολλοί νικητές σε αντίστοιχες αναμετρήσεις προέκυπταν από νωρίς την βραδιά της εκλογικής αναμέτρησης, η αυξημένη επιστολική ψήφος λόγω της πανδημίας, αναμένεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων στις Αμερικανικές Εκλογές 2020.

Σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, που απευθύνθηκε στους υπεύθυνους των εκλογικών κέντρων σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, ένας σημαντικός αριθμός εκλογικών αναμετρήσεων ίσως παραμείνει αβέβαιος, ακόμη και ημέρες μετά το βράδυ των εκλογών.

Μόλις 9 από τις 52 πολιτείες των ΗΠΑ υπολογίζουν να έχουν καταμετρημένο το 98% των ψήφων έως το μεσημέρι της επομένης των αμερικανικών εκλογών 2020. Αντίστοιχα, 22 πολιτείες επιτρέπουν την καταμέτρηση ψηφοδελτίων που φέρουν σφραγίδα ταχυδρομείου ακόμη και μετά την ημέρα των εκλογών.

Ποιες πολιτείες δεν θα καταμετρήσουν άμεσα την επιστολική ψήφο

Σύμφωνα με τους New York Times, τόσο η πολιτεία της Νέας Υόρκης, όσο όμως και εκείνη της Αλάσκας δεν θα δώσουν καθόλου στοιχεία για την επιστολική ψήφο το βράδυ των αμερικανικών εκλογών 2020. Την ίδια ώρα, οι αμφίρροπες πολιτείες του Μίσιγκαν και της Πενσιλβάνια αναμένεται να ανακοινώσουν το οριστικό επίσημο αποτέλεσμα αρκετές ημέρες αργότερα.

Όπως ήταν επόμενο, η πανδημία του κορονοϊού και η αύξηση της επιστολικής ψήφου, θα δημιουργήσει παράλληλα και αύξηση των προσωρινών ψήφων, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την καταμέτρηση.

«Προσωρινές» χαρακτηρίζονται οι ψήφοι πολιτών των οποίων το δικαίωμα ψήφου αμφισβητείται στα εκλογικά κέντρα. Οι υπεύθυνοι των κέντρων αυτών δέχονται μεν το ψηφοδέλτιό τους, αυτό όμως δεν προσμετράται παρά μόνο σε δεύτερο χρόνο, εφόσον διασταυρωθούν τα στοιχεία του πολίτη και επαληθευτεί το δικαίωμά του να ψηφίσει.

Ο λόγος που αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των προσωρινών ψήφων

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο αριθμός των προσωρινών ψήφων συνήθως δεν είναι μεγάλος και ως εκ τούτου δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Δεδομένου όμως ότι στις αμερικανικές εκλογές 2020 η επιστολική ψήφος έχει γενικευτεί, κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει.

Για παράδειγμα, όσοι έκαναν μεν αίτηση να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, αλλά επιλέξουν τελικά να μεταβούν σε κάποιο εκλογικό κέντρο, είναι αναγκασμένοι να παραδώσουν μια τέτοια προσωρινή ψήφο. Για την ακρίβεια, κάτι τέτοιο προβλέπεται σε 23 πολιτείες, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διπλών ψηφοδελτίων.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, τα επίσημα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών 2020 δεν επικυρώνονται παρά εβδομάδες μετά την ημέρα των εκλογών, με την ημερομηνία της πλήρους καταμέτρησης να διαφοροποιείται από πολιτεία σε πολιτεία.

Η «παγίδα» της μετάδοσης των πρώτων αποτελεσμάτων

Την ίδια ώρα, «παγίδα» στην ανάγνωση του αποτελέσματος για τις εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει η μέθοδος με την οποία καταμετρά τα ψηφοδέλτια κάθε πολιτεία.

Σε ορισμένες πολιτείες, όπως σε Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα και Φλόριντα, η καταμέτρηση ξεκινά από τις επιστολικές ψήφους, όπου ο Τζο Μπάιντεν θεωρείται πως έχει προβάδισμα. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να σχηματίσει μια πολύ διαφοροποιημένη εικόνα τις πρώτες ώρες τις ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, από εκείνη που θα διαμορφωθεί στο τέλος.

Αντίστοιχα, περιοχές που ξεκινούν με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων όσων ψήφισαν σε εκλογικό κέντρο, όπως η Βιρτζίνια, ίσως να δώσουν ευρύ προβάδισμα στην αρχή της εκλογικής βραδιάς στον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι πολιτείες - «κλειδιά» που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Αμερικανός εκλογολόγος, ωστόσο, σημειώνει πως για να είναι αξιόπιστη η εκτίμηση της δυναμικής των δύο αντιπάλων το βράδυ των αμερικανικών εκλογών 2020, θα πρέπει κανείς να παρακολουθεί τα αποτελέσματα στις κομητείες κάθε πολιτείας.

«Αν μια κομητεία είναι περισσότερο ή λιγότερο υπέρ του Τραμπ σε σχέση με τις εκλογές του 2016, αυτό θα αποτελέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία για το πώς θα κυλήσει η εκλογική αναμέτρηση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τσαρλς Στιούαρτ.

Με πληροφορίες από nytimes.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown στην Αττική: «Πατάει το κουμπί» ο Μητσοτάκης - Η πιθανή ημερομηνία