ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τραμπ: «Προσπαθούν να μας κλέψουν» - Μπάιντεν: «Καθοδόν προς τη νίκη»

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τραμπ: «Προσπαθούν να μας κλέψουν» -  Μπάιντεν: «Καθοδόν προς τη νίκη»
AP

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ 2020: Χρονοβόρα η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων για την ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ, σε μια αμφίρροπη μάχη, όπως έχει εξελιχθεί ανάμεσα στους δυο υποψηφίους

Σε κλίμα πόλωσης συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, σε μια εκλογική μάχη-θρίλερ που αναμένεται να μείνει στην ιστορία, αφού και η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Την ίδια ώρα που η αγωνία είναι στο «κόκκινο» τα δικά τους μηνύματα, στέλνουν Ντόναλντ Τραμπ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Αισιοδοξία κυριαρχεί το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά σε υποστηρικτές του στο Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ) ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» και ότι «αισθανόμαστε καλά για το πού βρισκόμαστε» αλλά αναγνώρισε πως «δεν περιμέναμε ότι θα χρειαζόταν τόσο πολύς χρόνος», καθώς το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό «το πρωί της Τετάρτης (σ.σ. το απόγευμα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), αν όχι αργότερα».

«Πρέπει να φανούμε υπομονετικοί», ωσότου καταμετρηθούν «όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αναμένει «να νικήσουμε στην Πενσιλβάνια», παρότι ο Τραμπ με βάση τα ως τώρα δεδομένα προηγείται με διαφορά.

«Συνεχίστε να το πιστεύετε, παιδιά, θα νικήσουμε», ολοκλήρωσε τη σύντομη παρέμβαση του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, εκφράζοντας «αισιοδοξία». Την ίδια φράση, «συνεχίστε να πιστεύετε», επανέλαβε αμέσως μετά μέσω Twitter.

«Δεν επαφίεται ούτε σε εμένα, ούτε στον Ντόναλντ Τραμπ να ανακηρύξει τον νικητή αυτών των εκλογών. Επαφίεται στους ψηφοφόρους», τόνισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν μέσω Twitter, απαντώντας εμμέσως στο μήνυμα περί «μεγάλης νίκης» που ανήρτησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος

Προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές

«Είμαστε μπροστά με ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, αλλά προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ τις εκλογές. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Δεν μπορούν να κατατεθούν ψήφοι αφού κλείσουν τα εκλογικά τμήματα», τόνισε με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως θα προβεί σε δήλωσε αργότερα σήμερα.

To Twitter προειδοποίησε σήμερα τους χρήστες του για το μήνυμα του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο οποίο αυτός κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν «να κλέψουν» τις εκλογές.

"Ένα μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου που κοινοποιείται σε αυτό το Tweet είναι αμφισβητούμενο και μπορεί να είναι παραπλανητικό σε εκλογές ή άλλη πολιτική διαδικασία", αναφέρει η πλατφόρμα στην επισήμανσή της στο μήνυμα του Τραμπ.

Οι κρίσιμες πολιτείες

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται να κερδίσει την πολιτεία του Τέξας, προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, αναμένεται να κερδίσει τις πολιτείες της Αϊόβας (6 εκλέκτορες), μετέδωσε το Fox News, ενώ εμφανίζεται να εξασφαλίζει και την πολιτεία Μοντάνα (3 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Associated Press.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ο Τραμπ καταγράφει προβάδισμα με 56,6% έναντι 42,1% του Μπάιντεν με καταμετρημένο το 54% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας καταγράφει προβάδισμα με 51,4% έναντι 46,9% του Δημοκρατικού αντιπάλου του, με καταμετρημένο το 65% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να κερδίσει την αμφίρροπη πολιτεία του Οχάιο (18 εκλέκτορες), σύμφωνα με προβλέψεις του Fox News και του MSNBC.

Στο Μίσινγκαν (16 εκλέκτορες) με βάση το 51% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, ο Αμερικανός πρόεδρος προηγείται με 54,3% έναντι 43,9% του Μπάιντεν.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει την αμφιλεγόμενη πολιτεία της Μινεσότα (10 εκλέκτορες), σύμφωνα με πρόβλεψη του Associated Press.

Παράλληλα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταγράφει προς το παρόν προβάδισμα στην πολιτεία της Αριζόνας (11 εκλέκτορες), με 53,6% έναντι 45% του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με καταμετρημένο περίπου το 76% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research.

Επίσης ο Δημοκρατικός υποψήφιος προβλέπεται να κερδίζει την πολιτεία της Χαβάης (4 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Fox News.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ