ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ - Αποτελέσματα: Στην κόψη του ξυραφιού σε 4 πολιτείες - Ψήφο-ψήφο Τραμπ και Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ - Αποτελέσματα: Στην κόψη του ξυραφιού σε 4 πολιτείες - Ψήφο-ψήφο Τραμπ και Μπάιντεν
ASSOCIATED PRESS

Εκλογές ΗΠΑ - 2020: Λίγες ώρες φαίνεται πως έμειναν μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να διαφανεί ποιος τελικά θα είναι ο νέος πρόεδρος. Ντόναλντ Τραμπ ή Τζο Μπάιντεν; 

Εδώ και ώρες ο χάρτης των εκλεκτόρων έχει «παγώσει» και λόγω της διαφοράς ώρας και λόγω του πλαισίου καταμέτρησης των ψήφων στις τέσσερις πολιτείες-«κλειδιά» που αναμένεται να ανακοινώσουν τα τελικά αποτελέσματα.

Η εικόνα του χάρτη των ΗΠΑ μέχρι τις 13:30 ώρα Ελλάδος είναι η παρακάτω.

Στον χάρτη λοιπόν βλέπουμε πως ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 264 εκλέκτορες ενώ ο νυν πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, 214. Ωστόσο η κατάσταση ειναι οριακή, αφού τελικά αποτελέσματα δεν έχουν δώσει η Πενσυλβάνια, η Τζώρτζια η Βόρεια Καρολίνα, η Αλάσκα και η Νεβάδα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως Πενσυλβάνια, Τζώρτζια, η Αλάσκα και η Βόρεια Καρολίνα προβλέπεται πως θα «πάνε» στον Ντόναλντ Τραμπ, η Νεβάδα είναι αυτή που θα κρίνει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί δίνει τους πολυπόθητους 6 εκλέκτορες τους οποίους θέλει ο δημοκρατικός υποψήφιος για να συγκεντρώσει 270, αλλά επειδή η καταμέτρηση των ψήφων εξελίσσεται σε πραγματικό θρίλερ.

Η διαφορά μάλιστα είναι τόσο μικρή σε σημείο, στις 13:30 ώρα Ελλάδος, ο Τζο Μπάιντεν να προηγείται έχοντας λάβει 588.252 ψήφους ενώ ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με 580.605 ψήφους.

Ο δρόμος είναι μακρύς και τα συμπεράσματα είναι μη ασφαλή ακόμα αφού η καταμέτρηση είναι στο 75%.

Νεβάδα

Οριακή κατάσταση σε Πενσυλβάνια και Τζώρτζια

Ωστόσο, όσο περνούν οι ώρες και ενσωματώνονται οι ψήφοι τόσο οι Ρεπουμπλικανοί αντιλαμβάνονται πως ακόμα και στις πολιτείες που διατηρούν προβάδισμα και προβλέπεται να «πέσουν» σε αυτούς, η κατάσταση είναι και εκεί οριακή.

Συγκεκριμένα, στην Πενσυλβάνια με καταμετρημένο το 89% των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραπ είναι πρώτος με 50,7% έναντι 48,1% έναντι του Τζο Μπάιντεν. Αυτό μεταφράζεται σε 3.215.983 ψήφους την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν έχει λάβει 3.051.565.

Πενσυλβάνια

Την ίδια ώρα, ακόμα πιο οριακή είναι η κατάσταση στην Τζώρτζια. Εκεί, ο Τραμπ συγκεντρώνει 49,6% έναντι 49,2% κάτι που μεταφράζεται σε 2.432.097 ψήφους έναντι 2.413.999 για τον δημοκρατικό υποψήφιο. Η καταμέτρηση βρίσκεται στο 98%.

Τζώρτζια

Από την άλλη, η Βόρεια Καρολίνα αποδεικνύεται και αυτή ένας γρίφος που θα κριθεί στα τελευταία λεπτά της καταμέτρησης. Εκεί ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 50,1% έναντι 48,7% του Τζο Μπάιντεν. Αυτό σημαίνει 2.732.084 για τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ και 2.655.333 για τον δημοκρατικό υποψήφιο. Η καταμέτρηση βρίσκεται στο 94%.

Βόρεια Καρολίνα

Η Νεβάδα βγάζει πρόεδρο

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να δει εάν θα καταφέρει στο τέλος να κάνει την ανατροπή. Ωστόσο, ακόμη κι αν οι πολιτείες που προβλέπεται πως θα πάνε σε αυτόν, κατοχυρωθούν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο νυν πρόεδρος θα πρέπει να κερδίσει την Νεβάδα.

Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη κι αν του κατοχυρωθούν όλες οι άλλες πολιτείες στις οποίες προηγείται, τότε θα έχει συγκεντρώσει 268 εκλέκτορες δηλαδή δύο λιγότερους απ’ όσους θέλει για να γίνει πρόεδρος.

Τα τελικά αποτελέσματα σύμφωνα με τις τοπικές αρχές δεν θα είναι πάντως γνωστά πριν από την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα) ήτοι μεσημέρι Ελλάδος. Τούτων δοθέντων η Νεβάδα είναι η Πολιτεία που βγάζει πρόεδρο!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: «Λουκέτο» 3 εβδομάδων στη χώρα - Αναλυτικά τα νέα μέτρα