ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Το προσωπικό δράμα του Τζο Μπάιντεν που λίγοι γνωρίζουν

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Το προσωπικό δράμα του Τζο Μπάιντεν που λίγοι γνωρίζουν

Μια ζωή γεμάτη τραγωδίες έχει ζήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ που σίγουρα έχουν σημαδέψει τον χαρακτήρα του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα.

Ο Μπάιντεν γεννήθηκε το 1942 στην πόλη Ραστ Μπελτ του Σκράντον στην Πενσιλβανία. O πατέρας του, Τζόζεφ, ήταν ένας πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, του οποίου η περιουσία είχε πολλές διακυμάνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο νεαρός Τζο άρχισε να γίνεται δημοφιλής ως αθλητής στο σχολείο, παίζοντας φούτμπολ και μπέιζμπολ για την ομάδα του γυμνασίου. Όμως ένα τραύλισμα τον οδήγησε σε bullying από συμμαθητές του, που τον φώναζαν Dash, καθώς και από μια καλόγρια που τον κορόιδευε στο σχολείο. Όταν δυσκολευόταν να διαβάσει ένα κείμενο δυνατά, του φώναζε: «Κύριε Μπου-μπου-μπου-Μπάιντεν, ποια είναι αυτή η λέξη;».

Ο έφηβος τότε Μπάιντεν σηκώθηκε από το θρανίο του και βγήκε από την τάξη ως διαμαρτυρία, επιστρέφοντας στο σπίτι του.

Μετά τον πρώτο γάμο

Ήταν μόλις ένας μήνας μετά την εκλογή του ως γερουσιαστής για πρώτη φορά το 1972, ο Τζο Μπάιντεν έχασε την πρώτη σύζυγό του, Νίλια, και την ενός έτους κόρη τους, Έμι, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, με τους γιους τους Μπο και Χάντερ να τραυματίζονται επίσης.

Το 2015 ο Μπο έφυγε από τη ζωή, μόλις 10 ημέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο με καρκίνο του εγκεφάλου.

Είχε προηγουμένως υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την ασθένεια το 2013. Ο Χάντερ έδινε, από την πλευρά του, μάχη με την κατάχρηση ουσιών, ενώ δεν τα πήγαινε και τόσο καλά με τη χήρα του αδελφού του, Μπο.

Σκέφτηκε ακόμη και την αυτοκτονία

Ο Μπάιντεν σκέφτηκε ακόμη και να παραιτηθεί προκειμένου να φροντίσει τα δύο μικρά παιδιά του. Ήταν τέτοιος ο πόνος του, είπε ο Μπάιντεν μετέπειτα, που είχε σκεφτεί ακόμη και την αυτοκτονία τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία, αλλά αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τους δύο γιους του. Όπως είπε: «Το σκέφτηκα, αλλά δεν το έκανα. Είχα σκεφτεί πώς θα ήταν απλώς να πάω στη γέφυρα και να πηδήξω και να τελειώνω για πάντα».

Όμως ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε να εργάζεται, να περνά ώρες στο νοσοκομείο δίπλα στο πλευρό των παιδιών του και να διανύει κάθε μέρα μια απόσταση 90 λεπτών πήγαινε-έλα με το τρένο από το σπίτι του στο Ντέλαγουερ στην Ουάσιγκτον για τη δουλειά του.

Η γνωριμία με τη δεύτερη σύζυγό του σε τυφλό ραντεβού

Το κέφι του για ζωή επανήλθε όταν γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, Τζιλ Τζέικομπς, σε ένα τυφλό ραντεβού. Παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα και απέκτησαν μια κόρη μαζί, την Άσλεϊ, το 1981. Μετά από αρκετά χρόνια στη Γερουσία, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία το 1988, στο τέλος της δεύτερης θητείας του Ρόναλντ Ρίγκαν.

Παρά τη δυνατή αρχή, η εκστρατεία του κατέρρευσε όταν κατηγορήθηκε για λογοκλοπή ομιλίας του τότε ηγέτη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Νιλ Κίνοκ.

Ο θάνατος του γιου του από καρκίνο του εγκεφάλου

Αλλά η τραγωδία χτύπησε ξανά την οικογένεια Μπάιντεν, με τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν όγκο στον εγκέφαλο του Μπο, που τελικά τον σκότωσε το 2015, σε ηλικία 46 ετών.

Ο άλλος γιος του Τζο Μπάιντεν, ο δικηγόρος και λομπίστας Χάντερ Μπάιντεν, είχε διαφορετική πορεία. Έλαβε έναν προσοδοφόρο μισθό όταν υπηρετούσε στο διοικητικό συμβούλιο μιας ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, κατηγορούμενος για διαφθορά, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος. Ο Χάντερ δεν κατηγορήθηκε προσωπικά για εγκληματική παράβαση, αλλά ο Τραμπ δεν άφησε το θέμα να περάσει απαρατήρητο στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία. Επίσης, έχει αναφερθεί συχνά στα προβλήματα με ναρκωτικά που αντιμετώπισε ο Χάντερ, ο οποίος έδωσε μάχη με την απεξάρτηση από τον αλκοολισμό και την κοκαΐνη.

Η επαγγελματική πορεία του Μπάιντεν

Ο Τζόζεφ Ρομπινέτ (Τζο) Μπάιντεν τζούνιορ (20 Νοεμβρίου 1942) ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ διετέλεσε πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επί προεδρίας Ομπάμα.

Ήταν γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ από τις 3 Ιανουαρίου 1973 και μέχρι την παραίτησή του, λόγω της εκλογής του στην αντιπροεδρία, στις 15 Ιανουαρίου 2009. Ο Μπάιντεν γεννήθηκε στο Σκράντον της Πενσυλβάνια και έζησε εκεί για 10 χρόνια πριν μετακομίσει στο Ντέλαγουερ. Έγινε δικηγόρος το 1969 και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία, ο 6ος τότε νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του.

Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας.

Ο Μπάιντεν διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Γονάτισε» όλη η χώρα - Τραγική κατάσταση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Δράμα