ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020 LIVE: Ένα… βήμα από το Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν - Πότε θα ξέρουμε το τελικό αποτέλεσμα

Εκλογές ΗΠΑ 2020 LIVE: Ένα… βήμα από το Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν - Πότε θα ξέρουμε το τελικό αποτέλεσμα

Εκλογές ΗΠΑ: Τρεις μέρες μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές με τα ιστορικά ποσοστό συμμετοχής που σημειώθηκαν, μέχρι τα ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας, οι Αμερικανοί και ο υπόλοιπος πλανήτης εξακολουθεί να μην γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ακόμη και αν ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται, με βάση τα τελευταία δεδομένα, να βρίσκεται πολύ κοντά στην επικράτησή του έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί αυτή η αναμονή για την ανακοίνωση του νικητή;

Λόγω της πανδημίας Covid-19, πολιτείες που δεν είχαν συνηθίσει να επεξεργάζονται ψηφοδέλτια που εστάλησαν ταχυδρομικώς, έλαβαν μια χιονοστιβάδα αυτών από πολίτες που επέλεξαν να αποφύγουν να προσέλθουν σε εκλογικά τμήματα.

Από τους 160 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψήφισαν στις εκλογές της Τρίτης, ένα ρεκόρ 65,2 εκατομμυρίων το έπραξαν ταχυδρομικώς, σύμφωνα με μια εκτίμηση του US Elections Project.

Στην Πενσιλβάνια, οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία στην πολιτειακή βουλή. Απέρριψαν μια πρόταση να επιτρέψουν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων πριν την ημέρα των εκλογών, σε αντίθεση με άλλες πολιτείες.

Και η κατάσταση είναι ακόμη περίπλοκη σε ορισμένες κομητείες, όπως το Τσάταμ, στην πολιτεία της Τζόρτζιας, όπου η μάχη μεταξύ του Μπάιντεν-Τραμπ δίνεται στήθος με στήθος: δύο διαφορετικές αρχές πρέπει να εποπτεύουν τη διαδικασία καταμέτρησης.

Ένδικα μέσα

Το επιτελείο Τραμπ καταγγέλλει αυτές τις καθυστερήσεις και ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση σε ορισμένες πολιτείες όπου εμφανίζεται να χάνει από τον Τζο Μπάιντεν, ιδίως στην Πενσιλβάνια όπου το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει στραφεί ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούσαν επί μήνες να εμποδίσουν την Πενσιλβανία να λαμβάνει υπόψη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ψηφοδέλτια που ταχυδρομήθηκαν έως την ημέρα των εκλογών, αλλά παραλήφθησαν μέχρι και χθες Παρασκευή.

Στο Ουισκόνσιν, όπου ο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε νικητής την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι θα μετρηθούν μόνο τα ψηφοδέλτια που έφτασαν πριν τις 3 Νοεμβρίου.

Τέλος, οι περισσότερες πολιτείες επιτρέπουν στα κόμματα να εποπτεύουν την καταμέτρηση, αλλά οι αγωγές καθυστέρησαν επίσης τη διαδικασία.

Στη Φιλαδέλφεια ειδικότερα, οι υποστηρικτές του μεγιστάνα προέδρου απαίτησαν να μπορούν να πλησιάζουν πιο κοντά από το όριο απόστασης των 4,5 μέτρων, που έχει οριστεί λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της Covid-19.

"Θα κερδίσουμε την κούρσα με ξεκάθαρη πλειοψηφία". δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ καθώς το προβάδισμά του έναντι του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεγαλώνει στις αμφίρροπες πολιτείες, αν και τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να τον ανακηρύξουν νικητή καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων.

«Οι αριθμοί μάς λένε (…) και είναι μια αρκετά πειστική ιστορία: θα κερδίσουμε την κούρσα», τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η υποψήφιά του για την αντιπροεδρία Κάμαλα Χάρις και ο ίδιος ήδη συναντώνται με ειδικούς για να προετοιμαστούν για τον Λευκό Οίκο.

«Έχει έρθει η ώρα να συσπειρωθούμε» για να «ξεπεράσουμε την οργή», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για να γιορτάσει τη νίκη του, όμως άλλαξε προσέγγιση καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής σε κάποιες αμφίρροπες πολιτείες.

Ωστόσο το προβάδισμα του Μπάιντεν διευρύνεται έναντι του Τραμπ σε τέσσερις πολιτείες που θα είναι καθοριστικές για το τελικό αποτέλεσμα: την Πενσιλβάνια, την Τζόρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα. Εξάλλου σε αριθμό ψήφων σε εθνικό επίπεδο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών βρίσκεται μπροστά από τον αντίπαλό του κατά 4,1 εκατομμύρια, σε σύνολο 147 εκατομμυρίων ψήφων, ένας αριθμός ρεκόρ.

«Η ψήφος σας θα καταμετρηθεί. Δεν με νοιάζει πόσο πολύ προσπαθούν κάποιοι να το σταματήσουν. Δεν θα επιτρέψω να γίνει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι Αμερικάνοι τού έδωσαν εντολή να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, να ενισχύσει την οικονομία που πλήττεται, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τον συστημικό ρατσισμό.

«Κατέστησαν σαφές ότι θέλουν η χώρα να συσπειρωθεί, όχι να συνεχίσει να διχάζεται», εκτίμησε, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες σήμερα.

Ο Τραμπ εξακολουθεί να δηλώνει, χωρίς να δίνει στοιχεία για αυτό, ότι υπάρχει νοθεία στις εκλογές, ενώ Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν 60 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις δικαστικές προσφυγές εναντίον των αποτελεσμάτων. Ωστόσο κάποια μέλη του κόμματος χαρακτήρισαν τις νομικές αυτές προσπάθειες ανοργάνωτες, ενώ μέχρι στιγμής καμία προσφυγή δεν έχει γίνει δεκτή από τα δικαστήρια.

Ποιος προηγείται πού

Σύμφωνα με την Edison Research και τα αμερικανικά δίκτυα ABC,CBS,NBC,FOX,CNN, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 253 εκλέκτορες και ο Τραμπ 214. Το Associated Press δίνει στον Μπάιντεν 264 εκλέκτορες, εκτιμώντας ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει εξασφαλίσει την νίκη του στην Αριζόνα. Υπενθυμίζεται πως για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.

Κατά την Edison Research, στη λαϊκή ψήφο, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 4,1 εκατομμύρια ψήφους.

Αριζόνα (11 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 94% - Μπάιντεν 49,9% - Τραμπ 48,6% - Διαφορά ψήφων: 38.455

Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 99% - Μπάιντεν 49,4% - Τραμπ 49,3% - Διαφορά ψήφων: 4.275

Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 96% - Μπάιντεν 49,5% - Τραμπ 49,2% - Διαφορά ψήφων: 17.012

Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 98% - Τραμπ 50% - Μπάιντεν 48,6% - Διαφορά ψήφων: 76.623

Νεβάδα (6 εκλέκτορες) - Καταμετρημένοι ψήφοι: 93% Μπάιντεν 49,8% - Τραμπ 48% - Διαφορά ψήφων: 22.657

Πότε αναμένονται τελικά αποτελέσματα - Πότε η νομοθεσία της κάθε πολιτείας προβλέπει επανακαταμέτρηση

Πενσιλβάνια

Στην πολιτεία της Πενσιλβάνιας ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του αντιπάλου του, Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ινστιτούτου Edison Research για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Στην περίπτωση που ο Μπάιντεν κερδίσει την πολιτεία αυτή (20 εκλέκτορες) εξασφαλίζει τους 270 εκλέκτορες και κηρύσσεται νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με το 96% των εκτιμώμενων ψήφων καταμετρημένο, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει 49,6% και ο Τραμπ 49,1%.

Τζόρτζια

Ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με 4.275 ψήφους στις 01:40 ξημερώματα ώρα Ελλάδας, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων. Ο Τραμπ χρειάζεται τόσο την Πενσιλβάνια όσο και την Τζόρτζια για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

Ο Μπραντ Ραφενσπέργκερ, πολιτειακός υπουργός Εξωτερικών της Τζόρτζιας, δήλωσε ότι αναμένει ότι η διαφορά του τελικού αποτελέσματος να είναι λίγες χιλιάδες ψήφοι, κάτι που θα επιφέρει αυτόματη επανακαταμέτρηση. Μια επανακαταμέτρηση θα γίνει μετά την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων, που αναμένεται στις ή πριν από τις 20 Νοεμβρίου.

Αριζόνα

Έως την 01:00 ώρα Ελλάδας, ο Μπάιντεν συγκέντρωνε το 49,9% των ψήφων έναντι 48,6% του Τραμπ, με προβάδισμα 38.455 ψήφων, με καταμετρημένο το 94% των εκτιμώμενων ψήφων

Οι αρχές της πολιτείας έχουν ακόμη να καταμετρήσουν περίπου 250.000 έως 270.000 ψηφοδέλτια και θα προβούν σε νέα ενημέρωση λίγο αργότερα, δήλωσε στο CNN η πολιτειακή υπουργό Εξωτερικών Κέιτι Χομπς

Νεβάδα

Η καταμέτρηση της πλειοψηφίας των επιστολικών ψήφων στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή, όπως ανέφερε χθες βράδυ ένας αξιωματούχος.

Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, απομένουν να καταμετρηθούν 63.000 επιστολικές ψήφοι. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστούν περίπου 63.000 προσωρινές ψήφοι για να διαπιστωθεί αν είναι έγκυρες. Συνήθως η «προσωρινή ψήφος» στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων όταν το όνομα του ψηφοφόρου δεν εμφανίζεται στους εκλογικούς καταλόγους, ή είναι γραμμένο λάθος ή το πρόσωπο που επιθυμεί να ψηφίσει δεν διαθέτει κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του. Οι εφορευτικές επιτροπές ελέγχουν αν ο ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει και αναλόγως εγκρίνουν ή απορρίπτουν την ψήφο.

Βόρεια Καρολίνα

Ο Τραμπ προηγείται με 76.623 ψήφους, ή 1,4% με καταμετρημένο το 98%. Αξιωματούχοι της πολιτείας έχουν αναφέρει ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα γίνει γνωστό μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα - Όλα όσα αλλάζουν στη ζωή μας