ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τα πρόσωπα «κλειδιά» στην κυβέρνηση Μπάιντεν - Πού προσβλέπει η Αθήνα

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τα πρόσωπα «κλειδιά» στην κυβέρνηση Μπάιντεν - Πού προσβλέπει η Αθήνα
AP Images

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ενωτικός εμφανίστηκε στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εξασφάλιση 279 εκλεκτόρων ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ποια θα είναι τα πρόσωπα «κλειδιά» στο επιτελείο του, στα οποία προσβλέπει και η Αθήνα.

«Οι πολίτες αυτού του κράτους μίλησαν. Μας έδωσαν μια ξεκάθαρη νίκη, μια πειστική νίκη», δήλωσε ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, από την πόλη όπου διαμένει, το Ουίλμινγκτον, απευθυνόμενος σε όσους συγκεντρώθηκαν, για να τον ακούσουν μέσα από τα αυτοκίνητά τους, ενώ κάλεσε τους Αμερικανούς να μην συμπεριφέρονται πλέον «στους αντιπάλους τους σαν σε εχθρούς».

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εξασφάλιση των 279 εκλεκτόρων στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δεσμεύτηκε, να είναι «ένας πρόεδρος που συσπειρώνει και όχι που διχάζει» και «να ηγηθεί των δυνάμεων της αξιοπρέπειας» προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, να επιστρέψει στην οικονομική ευημερεία, να διασφαλίσει υγειονομική ασφάλεια για τις αμερικανικές οικογένειες και να εξαλείψει τον συστημικό ρατσισμό.

Τα πρόσωπα «κλειδιά» στο επιτελείο του

Η μάχη όμως για τη Γερουσία, συνεχίζεται στις ΗΠΑ, όπου μέχρι στιγμής Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είναι ισόπαλοι.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σημαντικό ρόλο στον τρόπο διακυβέρνησής του θα παίξουν από δω και πέρα και τα πρόσωπα «κλειδιά» στο επιτελείο του.

Ο Μάικλ Κάρπεντερ, Σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, ήταν παρών στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπάιντεν στα γραφεία της οδού Πειραιώς και γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Ο Νίκολας Μπερνς, καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είναι θερμός φίλος της Ελλάδας και διεκδικεί μια θέση στο επιτελείο του Μπάιντεν.

Ο Άντονια Μπλίνκεν, πρώην Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ακούγεται έντονα για υψηλόβαθμη θέση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή για Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στο πλευρό του Μπάιντεν.

Η Αμάντα Σλότ, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, είχε αρμοδιότητα τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επί διακυβέρνησης Ομπάμα με στενές επαφές σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο Μπομπ Μενέντεζ, Γερουσιαστής Δημοκρατικών, είναι ισχυρή φιγούρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και θα μπορούσε να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο και στο θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία.

Η Ελένη Κουναλάκη, εν ενεργεία Αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, έχει πολύ στενές σχέσεις με την Κάμαλα Χάρις.

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, ήταν η πρώην διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Θανάσης Μπακόλας, εν ενεργεία Σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ, είναι το τέταρτο πρόσωπο στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπαίντεν-Κάρπεντερ στην οδό Πειραιώς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Μολυσμένη όλη η Ελλάδα - Επικίνδυνη η κατάσταση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα