ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προσπαθούν να πείσουν τον Αλμπαϊράκ να μην παραιτηθεί

Τουρκία: Προσπαθούν να πείσουν τον Αλμπαϊράκ να μην παραιτηθεί
Ερντογάν και Αλμπαϊράκ σε ποδοσφαιρικό αγώνα (φωτο αρχείου)
AP Images

«Τριγμούς» στο οικοδόμημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, και γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και οι υπουργοί του «σουλτάνου» προσπαθούν να τον μεταπείσουν.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ γνωστοποίησε την Κυριακή (8.11) ότι παραιτείται για λόγους υγείας, με ανάρτησή του στο Instagram, παραίτηση την οποία επιβεβαίωσε αξιωματούχος σε μια δεύτερη έκπληξη αυτό το Σαββατοκύριακο έπειτα από την αποπομπή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας το Σάββατο.

«Αποφάσισα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω ως υπουργός, όπως ήμουν για σχεδόν πέντε χρόνια, λόγω προβλημάτων υγείας», αναφέρεται στη δήλωση. Ο Αλμπαϊράκ έγινε υπουργός Οικονομικών πριν από δύο χρόνια, αφού διετέλεσε υπουργός Ενέργειας.

Δύο πηγές στην προεδρία τις οποίες επικαλείται το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη δήλωση όταν επικοινώνησε μαζί τους το πρακτορείο, ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της.

Ο 42χρονος Αλμπαϊράκ διορίστηκε υπουργός Ενέργειας το 2015 και μεταπήδησε στο υπουργείο Οικονομικών μετά την επανεκλογή του Ερντογάν με σαρωτικές νέες εκτελεστικές εξουσίες το 2018.

Στην διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, η οικονομία της Τουρκίας επλήγη από δύο ισχυρά χτυπήματα, διψήφιο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας της από τις αρχές του 2018.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να εγκρίνει την παραίτηση, η οποία προκάλεσε έκπληξη σε αναλυτές και βουλευτές. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Όμερ Φατίχ Σαγιάν ανέφερε στο Twitter πως ελπίζει ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν θα γίνει δεκτή και πρόσθεσε πως «η χώρα μας, ο λαός μας και η κοινότητά μας σε χρειάζεται».

Ο Μεχμέτ Μους, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AK, δήλωσε πως ο Αλμπαϊράκ έχει λάβει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την οικονομία και πως ελπίζει ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση. «Είμαστε προσωπικά μάρτυρες της επιμελούς εργασίας του. Αν ο πρόεδρός μας κρίνει ότι πρέπει, ελπίζω ότι θα συνεχίσει στη θέση του», έγραψε ο Μους στο Twitter.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.914 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Νέο ρεκόρ με 35 νεκρούς και 228 διασωληνωμένους