ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Γι’ αυτό «αποκεφάλισε» το γαμπρό του – Τον απείλησαν με αποστασία 40 βουλευτές

Ερντογάν: Γι’ αυτό «αποκεφάλισε» το γαμπρό του – Τον απείλησαν με αποστασία 40 βουλευτές
AP Photo

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον «σουλτάνο» - Η τουρκική οικονομία καταρρέει, η κυβέρνησή του φυλλοροεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις του μετρούν αλλεπάλληλες ήττες επί του πεδίου από την Ελλάδα – Έσπειρε ανέμους, τώρα θα θερίσει θύελλες

Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και ξεκίνησε η ελληνοτουρκική κρίση με την απόπειρα εισβολής στον Έβρο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που υποκινούνταν από το τουρκικό καθεστώς, είχαμε εξηγήσει με αναλυτικά άρθρα στο Newsbomb.gr τους λόγους που ο «σουλτάνος» δημιουργούσε νέο μέτωπο με την Ελλάδα.

Με την τουρκική οικονομία να καταρρέει, τη λίρα να βυθίζεται, χιλιάδες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και εκατομμύρια πολιτών να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ο Ερντογάν επιχειρούσε μέσω απειλών κατά της Ελλάδας να αποπροσανατολίσει το λαό του από τα πραγματικά προβλήματα και παράλληλα να τον συσπειρώσει.

Ο Ερντογάν δεν είναι χαζός. Γνώριζε πολύ καλά εδώ και μήνες ότι το πολιτικό του κεφάλαιο στερεύει μέρα με τη μέρα και η τάση αυτή επιτείνεται όσο δεν καταγάγει κάποια απτή νίκη. Τι έκανε λοιπόν, άρχισε να αυξάνει περισσότερο την πίεση στην Ελλάδα. Στις 20 Ιουλίου έδωσε εντολή να βγει μαζικά ο τουρκικός Στόλος από το ναύσταθμο του Ακσάζ και να κατευθυνθεί προς τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Εκεί όμως βρήκε μπροστά του το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το οποίο είχε λάβει θέσεις έτοιμο για ναυμαχία. Η οπισθοχώρηση ήταν μονόδρομος για τους Τούρκους που είδαν τα ελληνικά κανόνια έτοιμα για πυρ.

Λίγες μέρες μετά, στις 10 Αυγούστου διέταξε το Oruc Reis να εισβάλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να πραγματοποιήσει θαλάσσιες έρευνες, συνοδευόμενο μάλιστα και από έναν τουρκικό στολίσκο, αποτελούμνο από φρεγάτες και κορβέτες. Το Πολεμικό Ναυτικό ήταν και πάλι εκεί. Με αποφασιστικότητα, ψυχική δύναμη και ψυχραιμία, ο ελληνικός Στόλος βρέθηκε απέναντι από τους Τούρκους παραδίδοντας μαθήματα ναυτοσύνης. Το περιστατικό με τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ να χτυπά στα… πλευρά την τουρκική ναυαρχία KEMAL REIS, ήταν το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία όρεξη για αστεία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και είναι πανέτοιμες να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες NAVTEX για το ORUC REIS το οποίο συνεχίζει να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το Πολεμικό Ναυτικό είναι πάντα δίπλα του, έτοιμο να εκτελέσει οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης και να εμπλακεί σε οποιαδήποτε κατάσταση. Όσο για τα ελληνικά «φτερά», έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους Τούρκους χειριστές, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να τρέχουν πανικόβλητοι και με άδεια ντεπόζιτα να σωθούν προς την Τουρκία, από το ανελέητο κυνηγητό των Ελλήνων πιλότων. Ούτε μία αερομαχία δεν καταφέρει να κερδίσουν οι Τούρκοι, ενώ η προσπάθεια εντοπισμού των ελληνικών υποβρυχίων, έχει πέσει στο κενό.

Η πολυπόθητη λοιπόν νίκη που εναγωνίως αναζητούσε ο Ερντογάν για να σωθεί πολιτικά δεν ήρθε και η ακραία ρητορική περί «Γαλάζιας πατρίδας», νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας και ισλαμικής κυριαρχίας στη Μεσόγειο, δεν σαγηνεύει πλέον κανέναν Τούρκο.

Οι εξελίξεις για τον «σουλτάνο» Ερντογάν θα είναι πλέον δραματικές. Η κυβέρνηση του, από το απόγευμα της Κυριακής μοιάζει να είναι στα πρόθυρα της διάλυσης, με τον υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ να παραιτείται και να δημιουργεί ντόμινο εξελίξεων στην Άγκυρα.

Είναι ιδιαίτερα σημεντικό να αναφέρουμε και το πώς έφτασε ο γαμπρός του Ερντογάν στην παραίτηση, με τις πληροφορίες από τη γειτονική χώρα να επιβεβαιώνουν πως η κατάσταση πλέον είναι πολύ πιο σοβαρή.

Όπως γράφει η εφημερίδα Cumhurriyet, επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές του ακροδεξιού κόμματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελι - κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν – ο πρόεδρος της Βουλής Μπουλέντ Αρίντς σε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι εάν ο υπουργός Οικονομικών Αλμπαιράκ δεν παραιτηθεί λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας, περίπου 30-40 βουλευτές θα αποστατήσουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης -ιδιαίτερα προς τα κόμματα του πρώην πρωθυπουργού Νταβούτογλου και του πρώην υπουργού Αλί Μπαμπατζάν.

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλειμαν Σοϊλού με τους βουλευτές αυτούς, επιβεβαίωσε την πρόθεσή τους και ενημέρωσε τον Ερντογάν. Μετά την εξέλιξη αυτή -σύμφωνα πάντα με την Cumhurriyet – ο Ερντογάν κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης και, κατά τη συνάντησή του με τον Αλμπαιράκ, εξέφρασε την άποψή του ότι ήταν σκόπιμο να τον… θυσιάσει, προκειμένου να αποσυμπιεστεί λίγο η κατάσταση.

Ο «σουλτάνος» είναι πλέον αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του. Η τουρκική οικονομία καταρρέει, η κυβέρνησή του φυλλοροεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις του μετρούν αλλεπάλληλες ήττες επί του πεδίου από την Ελλάδα. Το είχαμε τονίσει, το μόνο που σπέρνει ο Ερντογάν είναι «ανέμους».... και αυτό που θα θερίσει δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από «θύελλες». Δυστυχώς για τον τουρκικό λαό, οι μέρες που ακολουθούν θα είναι δύσκολες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Σχέδιο για lockdown έως το Μάρτιο - 21 ημέρες καραντίνα, 14 ημέρες χαλάρωση