ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Το θρίλερ καλά κρατάει στην Τζόρτζια - Επανακαταμέτρηση με… το χέρι

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Το θρίλερ καλά κρατάει στην Τζόρτζια - Επανακαταμέτρηση με… το χέρι
AP Photo

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης στην πολιτεία Τζόρτζια δήλωσε την Τετάρτη (11/11) ότι δεν υπάρχει ως εδώ καμία ένδειξη πως σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία στην καταμέτρηση των ψήφων που κατατέθηκαν στις προεδρικές εκλογές, όπου ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν έχει προβάδισμα μόλις 14.111 ψήφων - επί συνόλου 5 εκατομμυρίων στην πολιτεία - έναντι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπραντ Ράφενσπεργκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNi, εξήγησε ότι έδωσε εντολή να γίνει επανακαταμέτρηση με το χέρι λόγω του ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο, μολονότι πιστεύει πως η καταμέτρηση έχει γίνει με ακρίβεια μέχρι εδώ. Το προβάδισμα του Μπάιντεν, με σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, είναι 0,3%.

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες της εκστρατείας του Τραμπ περί νοθείας, ο Ράφενσπεργκερ είπε «διενεργούνται έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά δεν έχουμε δει κάτι εκτεταμένο», Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως σημειώθηκαν παρατυπίες τέτοιες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το προβάδισμα του πρώην αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ράφενσπεργκερ είπε επίσης ότι πιστεύει πως η ανακαταμέτρηση με το χέρι, που θέλει να έχει ολοκληρωθεί την 20ή Νοεμβρίου, δεν θα ανατρέψει το αποτέλεσμα που προέκυψε στην καταμέτρηση με μηχανήματα, που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. «Πιστεύουμε ότι τα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν με ακρίβεια», επέμεινε.

Η επανακαταμέτρηση με το χέρι στην Τζόρτζια ανακοινώθηκε καθώς ο Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πολλαπλασιάζει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη σε διάφορες πολιτείες, στην προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Ο Τιμ Μέρτο, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «σημαντικό πρώτο βήμα στη διαδικασία» που ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας επιδιώκει να του εξασφαλίσει δεύτερη θητεία.

Ο Μπάιντεν δεν χρειάζεται να επικρατήσει στην Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) για να κερδίσει τις εκλογές. Έχει ήδη ξεπεράσει το όριο των 270 εκλεκτορικών ψήφων από το πρωί του Σαββάτου, όταν επικράτησε στην Πενσιλβάνια και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ τον ανακήρυξαν νικητή. Αλλά η πολιτεία θα μπορούσε να αποκτήσει μεγάλη σημασία αν το αποτέλεσμα ανατραπεί σε άλλες πολιτείες, κάτι πάντως που θεωρείται απίθανο.

Η Τζόρτζια έχει ωστόσο στρατηγική σημασία για άλλον λόγο. Σε αυτή την πολιτεία πρόκειται να κριθούν δύο έδρες στη Γερουσία, που οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν να αποσπάσουν από τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να τους στερήσουν την οριακή πλειοψηφία (50-48) που διατηρούν ως εδώ στην αμερικανική άνω Βουλή. Θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία για αυτές τις έδρες την 5η Ιανουαρίου, με Ρεπουμπλικάνους φαβορί και στις δύο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - Βράζουν Αθήνα, Σέρρες, Λάρισα